«Έκρηξη» τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα – Νέα αύξηση τον Αύγουστο

Ποιοι είναι οι λόγοι για την αύξηση των τιμών χονδρικής

Must Read

«Kαίνε» τα τιμολόγια για τον μήνα Αύγουστο μετά το τρελό ράλι στην τιμή του ρεύματος! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με θέμα τις αποκλίσεις στις τιμές χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αν η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιούλιο παραμείνει στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος εκτιμάται ό,τι θα αυξηθούν σε 14,7 με 16,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 11,4 με 13,5 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.




 

Η μέση αύξηση για τον Ιούλιο ανέρχεται στο 22%, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια λιανικής τον Αύγουστο.

Η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου δωδεκαμήνου, φτάνοντας τα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο εκφράζει διαμαρτυρίες σχετικά με την υποχρέωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να επιστρέψουν επιδοτήσεις που είχαν δοθεί κατά την ενεργειακή κρίση για τους λογαριασμούς ρεύματος. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ό,τι το ζήτημα αφορά λιγότερες από 2.500 επιχειρήσεις, οι οποίες καλούνται να επιστρέψουν κατά μέσο όρο 200 ευρώ η κάθε μία.




 

Οι λόγοι για την αύξηση των τιμών χονδρικής περιλαμβάνουν την υποχώρηση της αιολικής παραγωγής, τη μείωση της δυναμικότητας των διασυνδέσεων μεταξύ Σερβίας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, καθώς και την απουσία της διασύνδεσης με την Ιταλία. Επιπλέον, τα φωτοβολταϊκά σταματούν να λειτουργούν τη νύχτα, αναγκάζοντας τη χρήση φυσικού αερίου και λιγνίτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι το ποσό των επιδοτήσεων που θα επιστραφεί ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια ευρώ, με τη μέση επιβάρυνση να υπολογίζεται κάτω από τα 200 ευρώ ανά επιχείρηση.

Ωστόσο, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ζητούν την ανάκληση της υπουργικής απόφασης που απαιτεί την επιστροφή των επιδοτήσεων, επικαλούμενες τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και την απουσία προηγούμενης σχετικής πρόβλεψης.

Διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές της Αττικής

Χωρίς ρεύμα έμειναν σήμερα Τρίτη (16/07) Νέα Σμύρνη, Άγιος Δημήτριος, Καλλιθέα, Πειραιάς, Ταύρος και Κορυδαλλός. Η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά, ενώ δεν έγινε γνωστό το πρόβλημα που δημιούργησε το black out.

Διαβάστε ακόμα:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This