Αποζημίωση για καθυστέρηση σύνταξης

Με δικαστική απόφαση-σταθμό ο ΕΦΚΑ πλήρωσε 5.641,34€ σε ασφαλισμένη, επειδή κωλυσιέργησε στην έκδοση 4 χρόνια

Must Read

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών επικύρωσε σχετική πρωτόδικη απόφαση και υποχρέωσε τον ΕΦΚΑ να καταβάλει αποζημίωση σε ασφαλισμένη επειδή καθυστέρησε για 4 χρόνια να της εκδώσει τη σύνταξή της.

  • Από τον Σπύρο Γεράρδη

Ετσι, έλαβε πρόσφατα 5.641,34 ευρώ, με τον δικηγόρο – εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο να υποστηρίζει ότι είναι πολλοί αυτοί οι συνταξιούχοι που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της συγκεκριμένης νομολογίας και να διεκδικήσουν αποζημίωση, καθώς τα προηγούμενα χρόνια η έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης άγγιζε ή και ξεπερνούσε τα 4 έτη καθυστέρηση.

Η απόφαση-σταθμός απέρριψε στο σύνολό της και στην ουσία την έφεση που είχε ασκήσει ο e-ΕΦΚΑ κατά της υπ’ αριθ. 1806/2021 απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (6ο τμήμα) που επίσης είχε δικαιώσει την ασφαλισμένη. Συγκεκριμένα, στις 13/3/2023 εκδικάστηκε ενώπιον του 11ου Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η έφεση του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένης η οποία είχε δικαιωθεί πρωτοδίκως με αποζημίωση ύψους 4.357 ευρώ επειδή ο e-ΕΦΚΑ καθυστέρησε να εκδώσει την απόφαση συνταξιοδότησής της.

Με την υπ’ αριθ. 1806/2021 απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (6ο Τμήμα) είχε δικαιώσει την ασφαλισμένη και είχε καταδικάσει τον eΕΦΚΑ όχι μόνο στην καταβολή του ανωτέρω ποσού, αλλά και εντόκως (τόκος 6% κατ’ έτος από το 2019), επειδή οι υπηρεσίες του (υποκαταστήματα) καθυστέρησαν να προσδιορίσουν τον χρόνο ασφάλισης της ασφαλισμένης με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφαλισμένη παραιτήθηκε λόγω συνταξιοδότησης τον Οκτώβριο του 2010 και η σύνταξη γήρατος, που υπολογίστηκε στο ποσό των 588,38 ευρώ, καταβλήθηκε έπειτα από 4 χρόνια και 7 μήνες (το 2015), καθώς ο ασφαλιστικός της φάκελος διαβιβαζόταν σε διάφορα υποκαταστήματα του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Πατησίων, Νίκαιας, Συντάγματος) με καθυστέρηση πολλών μηνών. Τελικά, μετά την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης, η ασφαλισμένη προσέφυγε στη Δικαιοσύνη καταθέτοντας αγωγή κατά του e-ΕΦΚΑ.

Στην έφεσή του ο e-ΕΦΚΑ υποστήριξε ότι «η εκκαλούμενη απόφαση, δεχόμενη ότι το χρονικό διάστημα των 4 ετών -το οποίο απαιτήθηκε για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης της εφεσίβλητης από τον εναγόμενο ασφαλιστικό οργανισμό- υπερβαίνει το εύλογο χρονικό διάστημα εντός του οποίου όφειλε το εναγόμενο να διεκπεραιώσει την υπόθεση της εφεσίβλητης, χωρίς όμως και να προσδιορίζει ποιο ήταν κατά την κρίση της το εύλογο, έσφαλλε και πρέπει για τον λόγο αυτό να εξαφανιστεί».

Ωστόσο οι ισχυρισμοί τού e-ΕΦΚΑ απορρίφθηκαν στην ουσία από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών που, με την υπ’ αριθ. 3378/2023 απόφασή του, επέβαλε στον e-ΕΦΚΑ και τα δικαστικά έξοδα. Ετσι, πριν από λίγες ημέρες ο ΕΦΚΑ συμμορφώθηκε με τις δικαστικές αποφάσεις και κατέβαλε στην ασφαλισμένη 5.641,34 ευρώ.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This