Στο «δόκανο» της ΑΑΔΕ πιάστηκαν 287 κινέζικες επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή

Επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος»

Must Read

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξάρθρωσε γιγάντιο δίκτυο 287 επιχειρήσεως λιανικού εμπορίου κινεζικών συμφερόντων. Η επιχείρηση «Χάρτινος Δράκος» κατά της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής στήθηκε και ολοκληρώθηκε με επιτυχία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Η επιχείρηση ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν υπήρξαν ανώνυμες καταγγελίες για παράνομες πρακτικές σε επιχείρηση με έδρα την Κομοτηνή, σε άλλη με έδρα την Λάρισα, και σε υποκατάστημα στην Θεσσαλονίκη. Οι καταγγελίες αφορούσαν σε μη αναγνώσιμο QR Code πάνω σε αποδείξεις.

Ο έλεγχος αναγνωσιμότητας της ΑΑΔΕ έδειξε πως οι καταγγελίες ήταν αληθείς και η περαιτέρω εξέταση κατέδειξε πως διαβιβάζονταν παραστατικά με μικρότερα ποσά από αυτά που ίσχυαν πραγματικά.

Με την μέθοδο mystery shopping, κατά την οποία στελέχη της Αρχής υποκρίθηκαν τους πελάτες στα καταστήματα ενώ εξειδικευμένο προσωπικό επενέβη τεχνολογικά στο σύστημα μειώνοντας τον χρόνο διαβίβασης των Στοιχείων του ΦΗΜ από τις 24 ώρες στο ένα λεπτό, προκειμένου την στιγμή της συναλλαγής του στελέχους της ΑΑΔΕ να γίνει σύγκριση με το Ζ της ταμειακής μηχανής.

Στην συνέχεια, μέσω του e-send εντοπίστηκε ο προμηθευτής του παράνομου μηχανισμού και ξεδιπλώθηκε το δίκτυο των πελατών, το οποίο αποτελούν 287 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο και ανήκουν σε Κινέζους υπηκόους.

Μόνο τον μήνα Φεβρουάριο ο έλεγχος έδειξε πως είχαν διαβιβαστεί 220.000 αποδείξεις που ανέγραφαν συνολικά το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, με τον πραγματικό τζίρο να είναι πολλαπλάσιος, καθώς όταν η μέθοδος πληρωμής ήταν τα μετρητά, η μείωση της αναγραφόμενης αξίας σε σχέση με την πραγματική έφθανε το 90%.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα απόδειξης αξίας 21,90 ευρώ για την οποία διαβιβάστηκε το ποσό των… 2,1 ευρώ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της υπόθεσης από τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, το πραγματικό μέγεθος της φοροδιαφυγής είναι ακόμη άγνωστο καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται, αναμένεται ωστόσο να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This