Έρχεται «νέος Τειρεσίας» για τους οφειλέτες σε Δημόσιο και τράπεζες

Δημιουργείται νέα Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης

Must Read

Το φακέλωμα των οφειλετών του Δημοσίου, του ΕΦΚΑ των τραπεζών και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να βαθμολογείται και να αξιολογείται η πιστοληπτική τους ικανότητα αλλά και η συναλλακτική τους συμπεριφορά φέρνει η ενεργοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής Πιστοληπτικής Αξιολόγησης.

Ο βαθμός που θα λαμβάνουν οι οφειλέτες θα τους ανοίγει την πόρτα σε ρυθμίσεις οφειλών και για χορήγηση δανείων. Όσοι συγκεντρώνουν υψηλό πιστοληπτικό βαθμό θα έχουν πιο εύκολη πρόσβαση στον δανεισμό και στις ρυθμίσεις.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν νέο Τειρεσία, που θα παρακολουθεί ηλεκτρονικά όσους χρωστούν σε Δημόσιο και τράπεζες, προκειμένου οι πιστωτές να έχουν πλήρη εικόνα του ύψους του ιδιωτικού χρέους και να μπορούν αντίστοιχα, να προσαρμόσουν την πολιτική τους.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης θα έχει στα χέρια της μια μεγάλη βάση δεδομένων με όλα τα χρέη και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών προκειμένου να καθορίζει το «πιστοληπτικό σκορ» κάθε πολίτη ή επιχειρήσεως που θέλει να δανειστεί ή να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο  ή να ρυθμίσει οφειλές.

Ήδη ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κεντρική βάση δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς για χορήγηση πιστοληπτικής βαθμολόγησης στα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε σχέση με οφειλές τους προς το Δημόσιο.

Στην βάση δεδομένων θα αποθηκεύονται γενικές πληροφορίες οφειλών, οικονομικής συμπεριφοράς αλλά και στοιχεία οφειλών των φορέων του δημοσίου και θα υπολογίζεται η πιθανότητα αθέτησης πληρωμής μιας οφειλής ή ενός δανείου.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επιλογή της διοίκησης της νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Το πληροφοριακό σύστημα θα διαλειτουργεί με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα (δημόσια και ιδιωτικά, όπως η ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε.), με σκοπό την ανταλλαγή βαθμολογιών πιστοληπτικής ικανότητος  και την δημιουργία ενιαίας βαθμολόγησης.

Στην βάση δεδομένων αναμένεται να ενταχθούν πληροφορίες που έχουν να κάνουν με ληξιπρόθεσμες και μη οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων, όρους της κάθε οφειλής, στοιχεία για επιτόκια, προσαυξήσεις, πρόστιμα, διάρκειες αποπληρωμής, εμπράγματες και ενοχικές εξασφαλίσεις της οφειλής, καταβολές, υπόλοιπα, ρυθμίσεις και στοιχεία για την πορεία δικαστικών διενέξεων μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών, αναγκαστικές εκτελέσεις κ.τ.λ.

Υπόχρεοι για την παροχή στοιχείων στη νέα Αρχή θα είναι όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι, όπως αναφέρει το σχέδιο, «υποχρεούνται να εξασφαλίζουν την πρόσβαση ή και να παρέχουν προς την Αρχή έγκαιρα και με ακρίβεια και να επικαιροποιούν ανά μήνα όλα τα δεδομένα οικονομικής συμπεριφοράς, περιλαμβανομένων των πληροφοριών ταυτοποίησης και των γενικών πληροφοριών που τηρούνται στα αρχεία τους για τους οφειλέτες τους για το χρονικό διάστημα των τελευταίων 24 μηνών».

Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτείται με πόρους της τάξεως των 2,9 εκατ ευρώ.

*πηγή: εφημερίδα «Εστία»

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This