Η… επέλαση του Airbnb «ξεσπιτώνει» τους σπουδαστές

Το κόστος στέγασης κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί στα ύψη

Must Read

Υπομονή μέχρι το φθινόπωρο, οπότε απελευθερώνονται προς ενοικίαση κατοικίες που τώρα διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, θα πρέπει να κάνουν οι σπουδαστές (και οι οικογένειές τους) που είχαν την «ατυχία» να περάσουν σε σχολές που βρίσκονται σε πόλεις με τουριστική ανάπτυξη. Αυτές είναι που έχουν και τα πιο δυσεύρετα σπίτια κατάλληλα για φοιτητές, όπως φαίνεται από την έρευνα του πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, που παρουσιάζει η «δημοκρατία», για 21 πόλεις της περιφέρειας.

  • Του Σπύρου Γεράρδη

Ο προϋπολογισμός των 300 ευρώ ανά μήνα ως έξοδο για το μίσθωμα φοιτητικής κατοικίας αφορά κυρίως κατοικίες έως 25 τ.μ. -ανακαινισμένες ή και μη ανακαινισμένες- και κατοικίες έως 30-35 τ.μ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η αύξηση των ενοικίων στην Πάτρα άγγιξε το 55% για το χρονικό διάστημα 2017-2023. Ενώ τη φετινή χρονιά καταγράφεται μια επιπλέον μεσοσταθμική αύξηση που αγγίζει το 6%-12% σε σχέση με πέρυσι. Αυξητικές τάσεις καταγράφονται σχεδόν στο σύνολο των φοιτητικών πόλεων της χώρας.

Το κόστος στέγασης για κατοικία κατάλληλη για νέους στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το 60%-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, τη στιγμή που το 71,9% των νέων μας, ηλικιακής ομάδας 18-34 ετών, διαμένουν στο παιδικό τους δωμάτιο.

Πολλοί νέοι φοιτητές, γεγονός που καταγράφεται κυρίως τα τελευταία 5-6 χρόνια, τη φετινή χρονιά θα επιλέξουν σχολή με κριτήριο πού βρίσκεται η κύρια οικογενειακή κατοικία τους, με στόχο να μην επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι γονείς που θα «αναγκαστούν» να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τη φετινή χρονιά είναι όσοι διαμένουν στην περιφέρεια και δεν υπάρχει η επιλογή σχολής, έτσι «αναγκαστικά» θα πρέπει να προβούν σε μίσθωση φοιτητικής κατοικίας.

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα, με το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, στο σύνολο των φοιτητικών περιοχών καταγράφονται αυξητικές τάσεις όσον αφορά το κόστος μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή της Αγίας Σοφίας το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 220 €/μήνα, ενώ για κατοικία 30 τ.μ.-45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 570 €/μήνα (πλήρως ανακαινισμένη ή και νεόδμητη, επιπλωμένη, με το σύνολο των οικοσυσκευών).

Οικονομικότερη λύση αποτελούν οι περιοχές Ταραμπούρα, Ζαρουχλεϊκά, Ψαροφάι και πλατεία Παπανδρέου, όπου το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30 τ.μ.-45 τ.μ. κυμαίνεται από 270 €/μήνα έως 350 €/μήνα. Ενώ καταγράφεται μικρή διαθεσιμότητα κατοικιών επιφάνειας 50-60 τ.μ. και έως 25 τ.μ.

Στο κέντρο της πόλης, στα Ψηλά Αλώνια, καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης. Συγκεκριμένα, το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 270 €/μήνα, για κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 600 €/μήνα και για κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. ακόμη και τα 650 €/μήνα. Οι άνωθεν τιμές αφορούν διαμερίσματα επιπλωμένα πλήρως ανακαινισμένα ή και νεόδμητα και με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Στην Πάτρα 413 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Χαρτογράφηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης

Κομοτηνή

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 230 €/μήνα έως και 350 €/μήνα, ενώ για κατοικία από 30 τ.μ. έως 45 τ.μ.  κυμαίνεται από 220 €/μήνα έως τα 400 €/μήνα, αν πρόκειται για διαμέρισμα πλήρως ανακαινισμένο ή και νεόδμητο με το σύνολο των οικοσυσκευών. Το ζητούμενο μίσθωμα για διαμερίσματα από 50 τ.μ. έως 60 τ.μ. κυμαίνεται από 270 €/μήνα έως 500 €/μήνα, με την ανώτερη τιμή να αφορά κατοικία πλήρως επιπλωμένη με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Βόλος

Στον Βόλο 823 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης καταγράφει αυξητικές τάσεις. ιδιαίτερα στα πλήρως ανακαινισμένα και επιπλωμένα με το σύνολο των οικοσυσκευών διαμερίσματα. Συγκεκριμένα, κατοικία 30 τ.μ.-40 τ.μ. μισθώνεται από 260 €/μήνα έως 500 €/μήνα, κατοικία έως 25 τ.μ. μισθώνεται από 280 €/μήνα έως και 380 €/μήνα. Ενώ κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 550 €/μήνα.

Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα 516 ακίνητα (428 πέρυσι) είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τους χειμερινούς μήνες η δυναμική στον κλάδο αυξάνεται, αγγίζοντας ακόμη και τα 700-800 ακίνητα λόγω της υψηλής επισκεψιμότητας από εγχώριους και αλλοδαπούς τουρίστες. Στη φοιτητούπολη της Ηπείρου το κόστος μίσθωσης κατοικίας έως 25 τ.μ. κυμαίνεται από 250 € έως 350 €, ενώ για κατοικία 30 τ.μ.-45 τ.μ. από 270 € έως 670 €/μήνα, αν πρόκειται για ανακαινισμένο ή νεόδμητο διαμέρισμα επιπλωμένο με το σύνολο των οικοσυσκευών.

Καλαμάτα

Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης 748 ακίνητα. Ο αριθμός των εγγραφών αναμένεται να αυξηθεί εντός των καλοκαιρινών μηνών λόγω της υψηλής ζήτησης, γεγονός που θα δυσκολέψει τους νέους φοιτητές να αναζητήσουν κατοικία εντός των καλοκαιρινών μηνών.

Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30 τ.μ.-45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 550 €/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. ακόμη και τα 550 €, ενώ για κατοικία έως 25 τ.μ. από 300 €/μήνα.

Χανιά, Ρόδος, Κέρκυρα

Στα Χανιά, στη Ρόδο και την Κέρκυρα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών μισθώνουν τις κατοικίες σε φοιτητές από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο –Ιούνιο, ενώ τους υπόλοιπους μήνες εγγράφουν τα ακίνητά τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Συγκεκριμένα, στον Δήμο Χανιών περίπου 3.738 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30 τ.μ.-45 τ.μ. αγγίζει ακόμη και τα 670 €/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. ακόμη και τα 900 €/μήνα.

Στη Ρόδο και συγκεκριμένα στην πόλη 798 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50 τ.μ.-60 τ.μ. πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των οικοσυσκευών αγγίζει ακόμη και τα 650 €/μήνα, ενώ για κατοικία 30 τ.μ.-45 τ.μ. η διαθεσιμότητα είναι αισθητά μικρή.

Στην Κέρκυρα οι υψηλότερες τιμές μίσθωσης καταγράφονται εντός της παλιάς πόλης. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας 30 τ.μ.-45 τ.μ. πλήρως επιπλωμένης με το σύνολο των οικοσυσκευών αγγίζει τα 600 €/μήνα, ενώ για κατοικία 50 τ.μ.-60 τ.μ. τα 800 €/μήνα. Στο νησί είναι εγγεγραμμένα 6.759 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αποκλιμάωκση στα τέλη Σεπτεμβρίου

Αποκλιμάκωση των ζητούμενων μισθωμάτων ευελπιστούμε ότι θα καταγραφεί μετά το πέρας της καλοκαιρινής σεζόν και ενδεχόμενης επιστροφής ακινήτων από τις βραχυχρόνιας μισθώσεις στις μακροχρόνιες – συμβατικές.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής ζήτησης τη φετινή χρονιά.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This