Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέες προθεσμίες για την υποβολή τους – Πότε γίνεται η πληρωμή της 1ης δόσης

Ο λόγος για την παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Must Read

«Λευκή σημαία» σήκωσε το Υπουργείο Οικονομικών με τους λογιστές και φοροτεχνικούς καθώς οι φορολογικές δηλώσεις παίρνουν μικρή παράταση, έως τις 2 Αυγούστου, προκειμένου να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να υποβληθούν από τους φορολογούμενους.




 

Ειδικότερα, η παράταση θα ισχύσει μέχρι 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα ενώ θα παραμείνει μέχρι τις 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα. Για την απόφαση να δοθεί παράταση, υπήρξε συνεννόηση του υπουργείου Οικονομικών με τον διοικητή της ΑΑΔΕ.




 

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, από την έναρξη της διαδικασίας υποβολής στις 25 Απριλίου 2024 μέχρι και σήμερα, έχουν υποβληθεί πάνω από 6.000.000 δηλώσεις φυσικών προσώπων.




 

Αντίστοιχα, από την 1η Μαΐου όπου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων μέχρι και αυτήν την ώρα έχουν υποβληθεί 252.542 φορολογικές δηλώσεις.

Ο αριθμός των δηλώσεων αντιστοιχεί στο 93,3% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων και στο 81,8% του συνόλου των φορολογικών δηλώσεων νομικών προσώπων.

Καθώς η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων έχει ήδη υποβληθεί, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν πρόσφατα τεχνικά προβλήματα στο σύστημα υποβολής δηλώσεων λόγω της μαζικής χρήσης από λογιστικές εφαρμογές, ανακοινώθηκε η μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ως εξής:

  • 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,
  • 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων.

Η μετάθεση της προθεσμίας είναι σχετικά μεγαλύτερη για τον πρόσθετο λόγο ότι το ποσοστό υποβολής δεν είναι τόσο υψηλό όσο στα φυσικά.

Πότε γίνεται η πληρωμή της 1ης δόσης;

Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου.

Ωστόσο, ή δυνατότητα εφάπαξ καταβολής φόρου με έκπτωση 3% για τα φυσικά πρόσωπα παραμένει έως τις 31 Ιουλίου.

Με βάση τον ρυθμό υποβολής των δηλώσεων έως σήμερα, ο επιπλέον χρόνος που δίνεται είναι επαρκής προκειμένου να υποβληθούν απρόσκοπτα τόσο οι υπόλοιπες δηλώσεις όσο και να εκπληρωθούν οι υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις, καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΟΙΚ.

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This