Νέο άλλοθι στην κρίση στη Μέση Ανατολή φαίνεται ότι αναζητεί η κυβέρνηση, προεξοφλώντας ουσιαστικά ότι θα προκληθεί νέα ενεργειακή κρίση, που θα οδηγήσει σε νέα αύξηση της ήδη πολύ αυξημένης, τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και των καταναλωτικών αγαθών.
Μετά τη χρηματιστηριακή πτώση της περασμένης Δευτέρας, όταν οι δείκτες έπεσαν στην Ασία και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας, που έκλεισε με τον δείκτη στο -6,27%, στην κυβέρνηση εκφράζουν ανησυχίες κατά μείζονα λόγο στο πεδίο της οικονομίας.
Λένε δηλαδή ότι τυχόν επέκταση του πολέμου με εμπλοκή και του Ιράν θα έχει συνέπειες στην οικονομία, στην ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, θα επανέλθει η ενεργειακή κρίση, αφού τα ενεργειακά αποθέματα δεν είναι απεριόριστα, ενώ ήδη οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αρχίσει να αυξάνονται.
Σημαντική και καθοριστική παράμετρος θα είναι και οι τιμές του πετρελαίου, για τις οποίες ήδη υπάρχουν σενάρια αύξησης, με αλυσιδωτές επιπτώσεις, που μπορεί να ανατρέψουν τους κυβερνητικούς οικονομικούς σχεδιασμούς, δεδομένου ότι το 1/3 της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου παράγεται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Επιδότηση ρεύματος
Αρμόδιες πηγές λένε πως υπάρχει κίνδυνος ακόμα και η τιμή του πετρελαίου, που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα για την ώρα, να αυξηθεί και να πιέσει τον ούτως ή άλλως επιβαρυμένο προϋπολογισμό, λόγω της ανάγκης επιδοτήσεων για τους οικονομικά ευάλωτους, που εκ των πραγμάτων θα δοθούν, ιδίως αν δεν λήξει ο πόλεμος εντός του φθινοπώρου.
Έλεγαν ακόμα ότι, όσο διαρκεί ο πόλεμος και είναι ορατή η εμπλοκή του Ιράν και του Λιβάνου, και σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, ίσως η στήριξη των νοικοκυριών για τις αυξήσεις του ρεύματος, που έχει ανακοινωθεί, να μην επαρκέσει για να καλύψει τις ανάγκες, καθώς στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν μια νέα ενεργειακή κρίση που θα εκτοξεύσει εκ νέου τις τιμές όχι μόνο στο ρεύμα, αλλά και στα καταναλωτικά είδη (τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης κ.λπ.), επιτείνοντας για άλλη μια φορά το πρόβλημα της ακρίβειας.
Επίσης, κυβερνητικές πήγες, προετοιμάζοντας ίσως το κλίμα για νέα κρίση, υπογραμμίζουν με έμφαση ότι την περίοδο της ενεργειακής κρίσης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία δόθηκαν 10 δισεκ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών, χρήματα που τώρα δεν υπάρχουν!
Πάντως, η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν έχει επιδράσει αρνητικά στον τουρισμό, όπως φοβόταν η κυβέρνηση την περασμένη άνοιξη, κι αυτό είναι θετικό, όπως λένε, γιατί ο τουρισμός συνεισφέρει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ.
*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»