Χρηματιστήριο: Αυξάνονται οι δημόσιες εγγραφές

Ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες

Must Read

Και όμως γυρίζει: το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αρχίσει να λειτουργεί ξανά όλο και περισσότερο σαν χρηματοδοτικός μηχανισμός επιχειρήσεων και αναμένεται η δραστηριότητα αυτή να επιταχυνθεί. Τους τελευταίους 12 μήνες σημειώθηκε σημαντική αύξηση σε δημόσιες εγγραφές και placements στο Χρηματιστήριο, σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη, όπου η δραστηριότητα ήταν αμελητέα, επισημαίνει η Alpha Finance, εκτιμώντας πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν περαιτέρω.

Από τον Σεπτέμβριο του 2023 έχουν πραγματοποιηθεί πέντε IPO και πέντε placements από υφιστάμενους μετόχους, συνολικής αξίας 3,6 δισ. ευρώ. Οι πιο μεγάλες συναλλαγές περιλαμβάνουν τις IPO του ΔΑΑ και της Optima Bank, ενώ σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν τα placements της Εθνικής, της Πειραιώς και της HELLENiQ ENERGY, τονίζει. «Η άνοδος των αποτιμήσεων τα τελευταία χρόνια έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη των συναλλαγών.

Αναμένουμε περισσότερες τέτοιες συναλλαγές τα επόμενα τρίμηνα, οι οποίες θα βελτιώσουν περαιτέρω το βάθος και το εύρος της αγοράς» τονίζει η χρηματιστηριακή. Ενδεικτικά αναφέρεται η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την ΕΤΕ και η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας, η οποία είναι περισσότερο ιδιωτική τοποθέτηση, με πιθανό placement σε μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών αργότερα. Επιπλέον, οι βασικοί μέτοχοι της HELLENiQ ENERGY φέρεται ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο νέου placement φέτος, ενώ θα ακολουθήσει ίσως και το IPO της Lamda Malls. Και έρχεται και η Τράπεζα Κύπρου.

Η Τράπεζα Κύπρου επιστρέφει στο Χ.Α.

Εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα κληθεί να εξετάσει την προτεινόμενη εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. προτείνει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με την πρόταση της διοίκησης, η εισαγωγή των κοινών μετοχών στο Χ.Α. και η διαγραφή τους από το LSE έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη ρευστότητα των κοινών μετοχών και μπορεί να βελτιώσουν τη ρευστότητα του ομίλου προς όφελος των μετόχων. Οι κοινές μετοχές του ομίλου θα συνεχίσουν να είναι εισηγμένες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This