Συντάξεις χηρείας: «Πογκρόμ» με θύμα τον ιδιωτικό τομέα – «Είναι τσουνάμι, είναι σφαγιασμός!»

Θα ζητήσει τελικά η Κυβέρνηση ακόμη και αναδρομικά; – Έρχεται «σφαγή» τον Σεπτέμβριο! – «Χείμαρρος» ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ!

Must Read

Τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα;

Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί δεκάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας και δυστυχώς όλες οι πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, δεν είναι καθόλου καλές.

Κι όχι μόνο δεν είναι καλές, αλλά αυτό που προμηνύεται είναι ένα πραγματικό… μακελειό, με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρεται διατεθειμένη (παρότι πρόκειται για δικό της λάθος και δική της αδράνεια που δεν εφαρμόστηκαν οι σχετικές ρυθμίσεις και περικοπές) να ζητήσει πίσω ακόμη και αναδρομικά χιλιάδων ευρώ, από ανθρώπους που έχουν «γονατίσει» από τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει λόγω μνημονίων και λόγω νόμου Κατρούγκαλου!

Μέχρι πρόσφατα, η Κυβέρνηση δεν είχε «τολμήσει» να αγγίξει αυτό το φλέγον ζήτημα λόγω εθνικών εκλογών και Ευρωεκλογών, αλλά τώρα το νερό φαίνεται να έχει μπει στο αυλάκι και να απειλεί να μετατραπεί σε… τσουνάμι!

«Σεπτεμβριανά»;

Ο εργατολόγος και Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους) Αλέξης Μητρόπουλος, μίλησε στο «Ionian News» του Ionian TV και ήταν αποκαλυπτικός, παρουσιάζοντας τα δεδομένα, τις κινήσεις που έχουν γίνει, αλλά και τα όσα πιθανόν έρχονται, για τα οποία χρησιμοποίησε μια λέξη που τα λέει όλα: «Σφαγή»!

Όπως επεσήμανε ο κ.Μητρόπουλος, στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο από την Κυβέρνηση και εκεί αναμένεται να γίνουν τα… αποκαλυπτήρια της σχετικής ρύθμισης για τις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα.

Θα είναι «μαχαίρι»; Θα είναι «τσεκούρι»; Θα είναι «γκιλοτίνα»; Θα είναι «κλίβανος»;

Πάντως κάτι καλό, δεν θα είναι

«Είναι τσουνάμι, είναι σφαγιασμός!»

Ο Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ ήταν αναλυτικός και καταιγιστικός:

«Αφορά περίπου 100.000 συνταξιούχους λόγω θανάτου, οι δικές μας μελέτες και έρευνες λένε ότι αγγίζουν, μπορεί να ξεπερνούν και λίγο τις 100.000 όλες οι συντάξεις λόγω θανάτου, χηρείας, που έχουν δοθεί από το 2016 και δώθε, δηλαδή από το νόμο Κατρούγκαλου.

Και λέει η σχετική διάταξη, ότι στην τριετία από τον θάνατο του πρωτοδικαιούχου αειμνήστου ή αείμνηστης (σ.σ. κατά τον κ.Μητρόπουλο οι συντάξεις χηρείας είναι κατά το 90% σε δικαιούχες χήρες και το 10% σε δικαιούχους χήρους), θα έπρεπε να μειώνεται η σύνταξη χηρείας από 70% στο 50%.

Για τις συντάξεις χηρείας που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, η περικοπή που έπρεπε να κάνει ο ΕΦΚΑ δεν έγινε, διότι δεν είχαν επεξεργαστεί το σχετικό αλγόριθμο, τον μαθηματικό τύπο!

Τώρα λοιπόν, επειδή έφταιγε και βεβαίως υπεύθυνος είναι ο ΕΦΚΑ και η Κυβέρνηση που δεν έκανε τη σχετική περικοπή στην τριετία από το θάνατο του αειμνήστου πρωτοδικαιούχου, έρχεται η Κυβέρνηση πολλά χρόνια μετά και ενδεχομένως, εμείς θέλουμε να μη συμβεί αυτό, να ζητήσει ως αχρεωστήτως καταβληθέντα μεγάλα σχετικά ποσά, που μπορεί να είναι και 5.000 και 10.000 ευρώ και παραπάνω, από χήρες –κυρίως- και χήρους που εισέπραξαν όλο αυτό το διάστημα ολόκληρη τη σύνταξη χηρείας, χωρίς την περικοπή που ορίζει ο νόμος. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι και 25.000 και 30.000ευρώ! Αντιλαμβάνεστε, δεν γίνεται.

Εμείς έχουμε ζητήσει με ανακοίνωση και επιστολή και στον κύριο Πρωθυπουργό, ως επιστημονική ένωση εξυπακούεται, ως ΕΝΥΠΕΚΚ (Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους), αν γίνει παρέμβαση, να γίνει από δω και πέρα, να μη ζητηθούν χρήματα από φτωχούς ανθρώπους και η δεύτερη παρέμβαση είναι η εξής.

Θέλω να το προσέξετε:

Λέει ο νόμος Κατρούγκαλου, κακώς, ότι αν κάποιος έχει δύο συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μία σύνταξη δική του και μία του αείμνηστου/της αείμνηστης, τότε να παίρνει μόνο μία εθνική σύνταξη από τα δύο, ή και τρία καμιά φορά συνταξιοδοτικά δικαιώματα, με συνέπεια οι χήρες μέχρι τώρα και οι χήροι, εισέπρατταν δύο εθνικές συντάξεις, μία από τη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος και μία σύνταξη χηρείας.

Έρχεται τώρα η Κυβέρνηση και λέει θα κόψω τη μία εθνική σύνταξη, αυτό που λέμε τώρα αφορά όλες ανεξαιρέτως τις συντάξεις χηρείας από το 2016 και μετά. Αυτή η δεύτερη κατηγορία ξεπερνά τις 100.000 που ενδεχομένως να πει η Κυβέρνηση ‘φέρτε μου πίσω τη μία εθνική σύνταξη’.

Είναι τσουνάμι, είναι σφαγιασμός!

Η μείωση (στη σύνταξη) θα είναι από 30% έως 45% (σ.σ. αν τυχόν δεν τους ζητηθούν αναδρομικά). Είναι μεγάλη η μείωση. Οι συντάξεις χηρείας πέρασαν από περικοπές μεγάλες. Πέρασαν από τις περικοπές του 2012, πέρασαν από τις περικοπές του 2016 και έρχεται τώρα η Κυβέρνηση, επειδή η ίδια δεν έκανε τις περικοπές ή επειδή η ίδια επανάπαυσε τις χήρες και τους χήρους ότι θα παίρνουν εθνική σύνταξη και από το δικό τους δικαίωμα και από το δικαίωμα του συζύγου, να ζητήσει πίσω και αναδρομικά; Μία εθνική σύνταξη; Μιλάμε για μεγάλες περικοπές, δεν μπορούν να τις σηκώσουν οι άνθρωποι αυτοί. Έχουν φτωχοποιηθεί τα χρόνια των μνημονίων και του κορωνοϊού.

Άρα λοιπόν, αν συμβεί κάτι και αυτό είναι δίκαιο που λέω, να γίνει από δω και πέρα, να μην αφορά παρελθόντα χρόνο, να μη ζητήσουν χρήματα για χρόνια πίσω, αλλά από δω και πέρα. Και μάλιστα με δόσεις. Διαφορετικά θα είναι η απόλυτη σφαγή των συνταξιούχων λόγω θανάτου, που είναι 400.000 τον αριθμό σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας!

Άρα, τι σημαίνει θα ζητήσω πίσω από 100-150.000, πίσω τη μία εθνική σύνταξη και τι σημαίνει ότι εγώ που φταίω που δεν έκανα την περικοπή από το 70 στο 50% επειδή δεν είχα τον αλγόριθμο, να ζητήσω πίσω χρόνια αναδρομικά; Είναι απαράδεκτο! Είναι αντικοινωνικό, είναι απάνθρωπο και πρέπει η Κυβέρνηση να το δει πολύ δίκαια, από δω και πέρα να αποφασίσει, αλλά να είναι και η επιλογή δίκαια να μην ταλαιπωρηθεί ο κόσμος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This