Φοροαφαίμαξη χωρίς έλεος!

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα υπερέσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα οποία διογκώνονται από την αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης

Must Read

Νέα εκτόξευση των φορολογικών εσόδων στο πρώτο επτάμηνο του έτους «αποκαλύπτουν» τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να… πανηγυρίζει για τη σημαντική αύξηση των εισπράξεων προς τα κρατικά ταμεία, αποκρύπτοντας όμως ότι πρόκειται για χρήματα τα οποία έχουν προέλθει από την υπερφορολόγηση των πολιτών, τόσο την άμεση όσο και την έμμεση, μέσα από την επιλογή της κυβέρνησης να μη μειώσει μια σειρά από έμμεσους φόρους, αφήνοντας την ακρίβεια να προελαύνει.

Ουσιαστικά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο μιας φοροεπιδρομής, με τον ΦΠΑ, τον ειδικό φόρο καυσίμων και τους υπόλοιπους έμμεσους φόρους να φτωχοποιούν καθημερινά το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο επτάμηνο του έτους τα έσοδα από φόρους ανήλθαν στα 36,9 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.317 εκατ. ευρώ ή 6,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

Αυτή η υπερεκτέλεση προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2024 (σημειώνεται ότι εκτιμώμενο ποσό ύψους 647 εκατ. ευρώ προσμετράται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023) και την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους. Συνεπώς, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων που προσμετράται δημοσιονομικά στο έτος 2024 ανέρχεται στα 1,67 δισ. ευρώ.

Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου, το ύψος των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε στα 39,2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 881.000.000 ευρώ ή 2,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024, παρότι στη στοχοθεσία της εισηγητικής έκθεσης είχαν συμπεριληφθεί:

  • α) η είσπραξη τον Μάρτιο ποσού ύψους 1,79 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του (1,68 δισ. ευρώ) είχε εισπραχθεί τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ επιπλέον ποσό ύψους 159.000.000 ευρώ εισπράχθηκε τον Ιανουάριο 2024, και
  • β) η είσπραξη τον Ιούνιο τιμήματος ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τη σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και των τριών κάθετων οδικών αξόνων, η οποία υπογράφηκε στις 29/03/2024 – τα επόμενα βήματα της διαδικασίας έως την καταβολή του τιμήματος αναμένεται να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες.

Σημαντική υπέρβαση κατά 1,059 δισ. ευρώ καταγράφουν και τα φορολογικά έσοδα Ιουλίου, λόγω της μεγαλύτερης απόδοσης άμεσων και έμμεσων φόρων. Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα το σύνολο των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθε στα 7,7 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,16 δισ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

Όσον αφορά στις δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2024, ανήλθαν στα 39,3 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 2,7 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (42 δισ. ευρώ) που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024. Επίσης, είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 κατά 743.000.000 ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των πληρωμών τόκων.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This