Προϋπολογισμός φοροληστείας και ελλειματικού ισοζυγίου και για το 2025

Τα ψέματα που θα ακουστούν στη ΔΕΘ

Must Read

Στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του 2025 και ετοιμάζονται τα ψέυτικα τα λόγια τα μεγάλα…

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, μιλάμε για τον προϋπολογισμό φοροληστείας και ελλειματικού ισοζυγίου και για το 2025!

Διότι από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ακουστεί… κάπως διαφορετικά, καθώς ξεκινούν οι συσκέψεις για την λήψη… αποφάσεων που θα αποτυπώσουν τις βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής του επόμενου έτος. Λες και με το τρέχον έτος «καθαρίσαμε».

Εν πάσει περιπτώσει, αναμένονται αποφάσεις σε βασικούς τομείς της οικονομίας που υπαγορεύονται στις βασικές πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες, που όμως πρέπει να χαρακτηρίζονται από δημοσιονομική πειθαρχία, όπως προβλέπουν οι νέοι κανόνες της ΕΕ. Μας κλέβουν που μας κλέβουν, θα συνεχίσουν να το κάνουν… με ευρωπαϊκή πινελιά, δηλαδή. Η μείωση των φόρων επί παραδείγματι, αποτελεί φυσικά άγνωστη φράση.

Ο νέος προϋπολογισμός θα είναι μία άσκηση ισορροπίας ανάμεσα στις υποχρεώσεις τήρησης των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θέτουν όριο 3% στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών το 2025 και στην ανάγκη να υπάρξει επιτέλους πολιτική στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, όπως έχει εξαγγείλει -αλλά δεν τηρεί- η κυβέρνηση. Στην εξίσωση πρέπει να προστεθεί η κάλυψη βασικών κατηγοριών δαπανών στις οποίες περιλαμβάνονται τα -πολλά και κρυφά εσχάτως- έξοδα για τα εξοπλιστικά, για τις νέες προσλήψεις που γίνονται (υπογείως) και για την απονομή νέων συντάξεων, με τους άμεσα ενδιαφερόμενους «στα κάγκελα», όπως και αυτές που αφορούν την αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, που εκεί βαδίζουμε με την… τύχη του πρωθυπουργού.

Οι βασικές εξαγγελίες για την οικονομική πολιτική του 2025 αναμένεται να γίνουν… με καθιερωμένο σόου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο βήμα της ΔΕΘ, αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά ο κόσμος βράζει γι’ αυτά που βλέπει και γι’ αυτά που θα ακούσει. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα χαρακτηρίζονται τα λόγια της από τη λογική των παροχών. Θα το πάει… αλλιώς, με στόχο και πάλι να ξεγελάσει με κουβέντες φτιασιδώματος. Το υπουργείο Οικονομικών από μεριάς του λέει ότι στο τέλος του έτους θα χορηγηθεί πρόσθετο επίδομα στους συνταξιούχους, που δεν λαμβάνουν ετήσιες αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. Κάτι που αναμένεται με ενδιαφέρον πάντως να φανεί στην πράξη.

Υπάρχουν επίσης εισηγήσεις… για διεύρυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν εξαγγελθεί και προβλέπουν μείωσή τους 0,5% το 2025 και 0,5% το 2027. Στόχος είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι του νέου μπάτζετ να εναρμονίζονται με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2024-2025, αλλά η θεωρία καλή είναι.  Προβλέπεται δε, από ποιους άραγε, ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2025 και τα επόμενα χρόνια θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ. Κάτι βέβαια που αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρέους, για να τα λέμε όλα, το οποίο (χρέος) αναμένεται, σύμφωνα με ευχολόγια από ορισμένους, να υποχωρήσει φέτος στο 143% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This