Ίλιγγος από το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών

Μεγάλη ανησυχία για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και το διαβόητο success story

Must Read

Σε δυσθεώρητα ύψη ανήλθε το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το α’ εξάμηνο του 2024, γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την πορεία της ελληνικής Οικονομίας και το διαβόητο success story του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ζαλίζουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 693,4 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 8,8 δισ. ευρώ.

Τον Ιούνιο 2024, το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών σημείωσε πλεόνασμα ύψους 270,8 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Το γεγονός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Τουρισμό.

Αναλυτικά

Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Αγαθών περιορίστηκε από την ταυτόχρονη αύξηση των εξαγωγών και την μείωση των εισαγωγών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3% (-2,0% σε σταθερές τιμές) ενώ οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,4% (-3,1% σε σταθερές τιμές). Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα κατέγραψαν μείωση κατά 5,8% (-9,2% σε σταθερές τιμές) ενώ οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα υποχώρησαν κατά 1,5% (-1,8% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Υπηρεσιών σημείωσε άνοδο από την βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου Ταξιδιωτικών Υπηρεσιών και δευτερευόντως του Ισοζυγίου Μεταφορών. Τον Ιούνιο 2023 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 8,8% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 7,7%.

Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Πρωτογενών Εισοδημάτων μειώθηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα και της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Δευτερογενών Εισοδημάτων κατέγραψε μικρή αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο 2023 από την μείωση των καθαρών πληρωμών στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της Οικονομίας.

Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Αγαθών αυξήθηκε εξαιτίας της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών και αύξησης των εισαγωγών. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,9% ( 5,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,4% (3,8% σε σταθερές τιμές). Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 4,4% ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 4,0% ( 7,3% και 4,4% σε σταθερές τιμές αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Υπηρεσιών ανήλθε από την βελτίωση του Ισοζυγίου Ταξιδιωτικών Υπηρεσιών και του Ισοζυγίου Μεταφορών. Σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 15,5% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 12,2%.

Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Πρωτογενών Εισοδημάτων διευρύνθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα.

Το πλεόνασμα του Ισοζυγίου Δευτερογενών Εισοδημάτων σχεδόν διπλασιάστηκε έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2023 από την αύξηση των καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της οικονομίας.

Τον Ιούνιο 2024 το Ισοζύγιο Κεφαλαίων κατέγραψε πλεόνασμα 76,2 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος τον αντίστοιχο μήνα του 2023, λόγω καθαρών εισπράξεων έναντι καθαρών πληρωμών στους λοιπούς, εκτός της γενικής κυβέρνησης, τομείς της Οικονομίας.

Το α’ εξάμηνο 2024 το Ισοζύγιο Κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα έναντι πλεονάσματος την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκε σε 566,0 εκατ. ευρώ λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων της γενικής κυβέρνησης και της καταγραφής καθαρών πληρωμών έναντι καθαρών εισπράξεων στους λοιπούς, εκτός γενικής κυβέρνησης, τομείς της Οικονομίας.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Τον Ιούνιο 2024 το συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) σημείωσε πλεόνασμα ύψους 347,0 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, όταν είχε καταγραφεί έλλειμμα.

Το α’ εξάμηνο 2024 το έλλειμμα του συνολικού Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων ανήλθε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 9,4 δισεκ. ευρώ.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιούνιο 2024 στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν καθαρές ροές ύψους 323,2 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού καθαρές ροές ύψους 520,7 εκατ. ευρώ, χωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά την υποχώρηση κατά 1,2 δισ. ευρώ των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεών τους οφείλεται εν πολλοίς στην υποχώρηση κατά 441,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων σημειώθηκε άνοδος των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού από την αύξηση κατά 470,0 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους από εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, την στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 452,0 εκατ. ευρώ) και την αύξηση κατά 230,0 εκατ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η άνοδος των υποχρεώσεών τους προέρχεται κυρίως από την στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 452,0 εκατ. ευρώ), η οποία αντισταθμίστηκε από την μείωση κατά 281,5 εκατ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους.

Το α’ εξάμηνο 2024 στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν καθαρές ροές ύψους 885,4 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν καθαρές ροές ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο κατά 4,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 5,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, καθώς και την αύξηση κατά 1,6 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση κατά 4,9 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση κατά 879,9 εκατ. ευρώ της χορήγησης δανείων σε μη κατοίκους και τη στατιστική προσαρμογή για την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 464,0 εκατ. ευρώ). Η μείωση των υποχρεώσεών τους συνδέεται με την υποχώρηση κατά 3,0 δισ. ευρώ των δανειακών υποχρεώσεών τους προς μη κατοίκους, που αντισταθμίστηκε ως ένα βαθμό από την αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET) και τη στατιστική προσαρμογή για την έκδοση τραπεζογραμματίων (κατά 464,0 εκατ. ευρώ).

Στο τέλος Ιουνίου 2024 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 13,3 δισ. ευρώ έναντι 12,0 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2023.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This