«Όχι στον τιμωρητικό ΕΝΦΙΑ»!

Προτάσεις της ΠΟΜΙ∆Α για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια και να πέσουν τα ενοίκια - Προτείνει τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση

Must Read

Τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση και να «ανοίξουν» όλα τα διαθέσιμα κλειστά σπίτια, προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Σε επιστολή της προς τον πρωθυπουργό η ομοσπονδία κάνει λόγο για αναγκαία νομοθετική ρύθμιση με πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν για όλους τους εμπλεκομένους, κυρίως για τους νέους που αναζητούν κατοικία, αλλά και τους πυροπλήκτους της Αττικής. Σημειώνει ότι τα θεσμοθετημένα προγράμματα στέγασης είναι μεν αξιόλογα, αλλά από τη φύση τους θα αποδώσουν έπειτα από πολλά χρόνια, τη στιγμή που το πρόβλημα οξύνεται συνεχώς,

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η αύξηση του αριθμού κενών κατοικιών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην παλαίωση του κτιριακού δυναμικού και την οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών τους να ανακαινίσουν, λειτουργικά και ενεργειακά, τα διαμερίσματα των προηγουμένων δεκαετιών, ώστε να μπορεί να προσφερθούν αξιοπρεπώς στην αγορά για νέες μισθώσεις κύριας κατοικίας. «Η επιβολή τιμωρητικά αυξημένου ΕΝΦΙΑ ως μέτρου για τη διάθεση κενών διαμερισμάτων σε αυτή τη μεγάλη κατηγορία οικονομικά αδύνατων ιδιοκτητών κατοικιών, επειδή δεν μπορούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες, θα τους φέρει σε απόγνωση και θα τους αναγκάσει ακόμα και να τις εκποιήσουν πριν τις χάσουν στις κατασχέσεις που θα ακολουθήσουν, αλλά αυτό που θα αυξηθεί κατακόρυφα δεν θα είναι η προσφορά τους για εκμίσθωση, αλλά η οργή και η αγανάκτησή τους εναντίον ενός τέτοιου απάνθρωπου μέτρου φορολογικής βαρβαρότητας» σημειώνει η ομοσπονδία ιδιοκτητών ακινήτων.

«Προτείνουμε την τριετή φορολογική απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον φόρο εισοδήματος, των νέων μισθώσεων κατοικιών που ήταν κενές καθ’ όλο το 2023, αλλά και όσων κατοικιών, που σήμερα έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση, εκμισθωθούν ως κύρια κατοικία, για τουλάχιστον μία τριετία, όποιος και να είναι ο ιδιοκτήτης τους» υπογραμμίζει στην επιστολή της η ΠΟΜΙΔΑ.

Φορολογικές παρεμβάσεις

Υποστηρίζει ότι η μεταβατική φορολογική παρέμβαση της τριετούς απαλλαγής θα φέρει άμεσα στην αγορά δεκάδες χιλιάδες σπίτια, απόλυτα αναγκαία μέχρι να αποδώσουν τα άλλα μακροπρόθεσμα κυβερνητικά μέτρα. Θα υπάρξει ομαδική επανένταξη στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, πολλών χιλιάδων παλαιών και κενών κατοικιών, ανεξάρτητα αν ο ιδιοκτήτης τους είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο, αλλά και κάποιων ανακαινισμένων κατοικιών που έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς η απόδοσή τους να δικαιώσει τις προσδοκίες τους.

Τονίζει επίσης ότι η πολλαπλή φορολογία των ακινήτων είναι μια από τις βασικές αιτίες που πιέζει προς τα πάνω τα ενοίκια και, εάν η κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τους ενοικιαστές, πρέπει να μειώσει τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ και όχι να μελετά αυξήσεις τους.

Ζητά να μειωθεί η κλίμακα του φόρου εισοδήματος, που δεν μειώθηκε όπως έγινε με τις άλλες κλίμακες και που σε συνδυασμό με τον ΕΝΦΙΑ και όλα τα παραπάνω λειτουργεί αποτρεπτικά στο να ανακαινιστούν τα δεκάδες χιλιάδες διαμερίσματα στις παλαιές συνοικίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και να νοικιαστούν στα νέα ζευγάρια που αναζητούν αγωνιωδώς κατοικίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This