Στη δαγκάνα της εφορίας, με τις νέες υπηρεσίες που έρχονται από την ΑΑΔΕ… Γιατροί, συνεργεία αυτοκινήτων, εταιρείες πάρκινγκ και ενοικίασης οχημάτων, γυμναστήρια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκδρομών, είναι ορισμένοι μόνο από τους επαγγελματικούς κλάδους που από τον επόμενο μήνα θα υποχρεωθούν να τηρούν το Ψηφιακό Πελατολόγιο! Στο στόχαστρο και τα e-shops.
Πρόκειται για ένα λογιστικό πρόγραμμα, που θα είναι ανοικτό στη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis, προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με βάση τα νέα στοιχεία, περιορίζονται τα «παράθυρα» και αρχίζει νέα περίοδος, όπου οι φορολογούμενοι θα κάνουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις, πριν παρεκκλίνουν της νομιμότητας, όσον αφορά την φορολογία και την διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
Ειδικότερα, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ που ενεργοποιούνται από Σεπτέμβριο είναι:
1. Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και Διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.
Μαζικές διασταυρώσεις των στοιχείων των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα στο Taxisnet με εκείνα που έχουν καταχωρηθεί στο Κτηματολόγιο έρχονται από τον Σεπτέμβριο ,καθώς ενεργοποιείται η πλήρης διασύνδεση των δύο φορέων. Η «ένωση» της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο θα δώσει τη δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να εντοπίζει με ευκολία αδήλωτες κατοικίες και οικόπεδα και να έχει πλήρη εικόνα για την πραγματική επιφάνεια όσων έχουν δηλωθεί.
Στόχος της ΑΑΔΕ είναι ο εντοπισμός όσων ιδιοκτητών δήλωσαν άλλα στην Εφορία και άλλα στο Κτηματολόγιο Πολλοί ιδιοκτήτες αποκρύπτουν τα πραγματικό εμβαδόν των ακινήτων τους για να ξεφύγουν από τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης, αλλά και να αποφύγουν κατασχέσεις για χρέη προς την εφορία, τον ΕΦΚΑ ή τις τράπεζες. Εφόσον διαπιστωθούν διαφορές στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην ΑΑΔΕ και στο Κτηματολόγιο οι ιδιοκτήτες θα καλούνται να υποβάλουν -τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 προκειμένου να διορθώσουν τις διαφορές ώστε οι δηλώσεις Ε9 να συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου.
Απαραίτητο όπλο για τη διασταύρωση των στοιχείων μεταξύ της ΑΑΔΕ και του Κτηματολογίου είναι η λειτουργία του Μητρώου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που σύμφωνα με το επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΑΑΔΕ θα κάνει πρεμιέρα τον προσεχή Σεπτέμβριο. Η νέα βάση δεδομένων θα καταγράψει όλες τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων φορολογουμένων ενώ θα ενσωματωθούν τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «Περιουσιολογίου» που έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια με βάση τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων.
Εκτός από τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων (επιφάνεια, θέση, όροφος, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό, ποσό συνιδιοκτησίας) θα περιλαμβάνει και άλλες πληροφορίες όπως εάν είναι μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρημένα, τα ποσά των μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών.
2. Εφαρμογή Ψηφιακού Πελατολογίου για κλάδους επιτηδευματιών.
Άλλη μια «παγίδα» σε κρυφά εισοδήματα στήνει η ΑΑΔΕ προχωρώντας στην καθιέρωση ψηφιακού πελατολογίου μέσω του οποίου ο φορο-ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να «βλέπει» τους πελάτες χιλιάδων επαγγελματιών και να διασταυρώνει τα στοιχεία με τις αποδείξεις που έχουν εκδοθεί και διαβιβαστεί στα MyData.
Υποχρεωτικά θα τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο από φθινόπωρο οι ακόλουθοι κλάδοι:
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών σε οχήματα: συνεργεία, ηλεκτρολογεία, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, πώληση ανταλλακτικών, χώροι στάθμευσης, πλυντήρια, ενοικίαση οχημάτων, πώληση καινούριων/μεταχειρισμένων οχημάτων.
Επιχειρήσεις εκδηλώσεων: χώροι δεξιώσεων, catering, διοργάνωση εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσεις), ταξίδια, ψυχαγωγία, διακόσμηση.
3. Ψηφιακός έλεγχος πινακίδων κυκλοφορίας
Την ψηφιακή απόχη για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς ασφάλεια ή δίχως να έχουν περάσει από ΚΤΕΟ ή με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται οι διασταυρώσεις στα οχήματα αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Σεπτέμβριο οπότε και θα «τρέξουν» οι πρώτες διασταυρώσεις και θα επιβληθούν τα πρώτα πρόστιμα στους παραβάτες. Οι έλεγχοι θα γίνονται μια φορά το εξάμηνο ενώ τα πρόστιμα να είναι τσουχτερά για τους παραβάτες. Ξεκινούν από 250 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ανάλογα με την παράβαση, σε περίπτωση υποτροπής, ακόμα και τα 30.000 ευρώ.
Το νέο σύστημα ηλεκτρονικών ελέγχων αξιοποιώντας διαφορετικές βάσεις δεδομένων του Δημοσίου θα εντοπίζει:
ανασφάλιστα οχήματα,
οχήματα που δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο ΚΤΕΟ
οχήματα των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας ή τις οφειλές που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση μεταβίβασης.
4. Αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) – Λοιπά ΝΠ και Οντότητες
Αυτόματα θα ενημερώνεται η ΑΑΔΕ από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο για τυχόν μεταβολές ή διαφορές αλλαγές με στόχο να εντοπίζει περίεργες αυξήσεις κεφαλαίου, η αλλαγές στη μετοχική σύνθεση .Με τη διασύνδεση η εφορία θα λαμβάνει αναλυτικά στοιχεία που αφορούν μεταβολές διοικήσεων, μεταφορές μετοχών ή κεφαλαίων, αλλά και οποιαδήποτε κίνηση των διοικούντων ενώ θα εντοπίζει εύκολα επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση.
5.Ψηφιοποίηση διαδικασίας για τον ορισμό φορολογικού εκπροσώπου.
Αποκλειστικά η λεκτρονικά θα μπορεί φορολογούμενος, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας ή αλλοδαπής, να ορίσει ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο, φορολογικό κάτοικο Ελλάδας, ως φορολογικό εκπρόσωπο για σκοπούς συμμόρφωσης με τις τυπικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τον κώδικα φορολογικής διαδικασίας.