Τρίτη πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης στα αλκοολούχα ποτά η Ελλάδα

Must Read

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα διαμορφώθηκαν στη χώρα μας οι λιανικές τιμές πώλησης στην κατηγορία των οινοπνευματωδών ποτών (αλκοολούχα, μπίρα, οίνος) το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που ανέλυσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ). Σε σχέση με τον μέσο κοινοτικό όρο, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ είναι η ακριβότερη χώρα μεταξύ των μεσογειακών και τουριστικά ανταγωνιστικών χωρών, όπως είναι η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Ακριβότερη στα οινοπνευματώδη ποτά ήταν η Φινλανδία, με δείκτη τιμών 202,3 (κατά 102,2% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), ακολουθεί η Ιρλανδία με δείκτη τιμών 201,5 και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα με δείκτη τιμών 151,1 ο οποίος είναι 51,1% υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάτι που εξηγείται από τον πολύ υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) των αλκοολούχων ποτών που ισχύει στη χώρα μας και τον ΦΠΑ, που ανεβάζουν σημαντικά το κόστος για τον τελικό καταναλωτή, δημιουργώντας παράλληλα κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη του παράνομου εμπορίου.

Οπως έχει αναφερθεί κατά καιρούς από τον ΣΕΑΟΠ, ο ΕΦΚ μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των τελευταίων ετών αντιστοιχεί στο 1/3 της τελικής τιμής των αλκοολούχων ποτών, ενώ συνδυαστικά με τον ΦΠΑ οι φόροι αποτελούν το 55% της τελικής τιμής ενός τυπικού αλκοολούχου ποτού (50% στο τσίπουρο και στην τσικουδιά, και 57% στο ούζο). Ενδεικτικό των επιπτώσεων που είχαν στις τιμές οι διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ και του ΦΠΑ είναι το γεγονός ότι το 2009 οι τιμές στην Ελλάδα ήταν κατά 8% υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This