Αλλαγές στα επιδόματα: Τι σημαίνει η δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Επιδομάτων

Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας - Τι θα γίνει με τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Must Read

Αλλαγές στην επιδοματική πολιτική φέρνει το Κεντρικό Μητρώο Επιδομάτων που δρομολογεί η Κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι θα έχει έτσι συνολική ολοκληρωμένη εικόνα για το ύψος των επιδομάτων, το πού κατευθύνονται αυτά και ποιοι είναι οι δικαιούχοι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στόχος του Κεντρικού Μητρώου Επιδομάτων θα είναι μέσα από την παρακολούθηση και τον έλεγχο, να εντοπίζονται περιπτώσεις κατάχρησης και αδικιών και να λαμβάνονται αποφάσεις για αλλαγές που κάνουν πιο αποτελεσματική την επιδοματική πολιτική.

Σε πρόσφατη έκθεσή του για την νομισματική πολιτική ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, σημείωνε ότι «η σημερινή πρακτική χορήγησης επιδομάτων, με βάση μόνο τα δηλωθέντα εισοδήματα σε μία οικονομία με αυξημένη φοροδιαφυγή, οδηγεί σε ανορθολογική και άδικη χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων».

Οι πρώτες κινήσεις

Δύο πρώτες κινήσεις είναι, ότι από τις αρχές του 2025 όλα σχεδόν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλονται κατά 50% μέσω προπληρωμένης κάρτας, αλλά και οι αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, στόχος της παρέμβασης που σχεδιάζεται είναι οι αλλαγές να ενισχύσουν τα κίνητρα εύρεσης εργασίας από τους σημερινούς ανέργους.




Το επίδομα ανεργίας

Με βάση τα υπό επεξεργασία σενάρια, το νέο επίδομα ανεργίας θα είναι κλιμακωτό και εμπροσθοβαρές, προκειμένου οι άνεργοι να λαμβάνουν υψηλότερο ποσό για τους πρώτους δύο- τρεις μήνες και χαμηλότερο όσο θα εξαντλείται ο χρόνος της επιδότησης.

Ειδικότερα, εξετάζεται το βασικό επίδομα να είναι το 70% του κατώτατου μισθού αντί για 61,4% σήμερα για τους πρώτους δύο ή τρεις μήνες και στη συνέχεια να υποχωρεί στο 60% ή 50% του κατώτατου.

Το συνολικό ποσό του επιδόματος θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα με τη διαφορά ότι ο άνεργος θα λαμβάνει υψηλότερο ποσό στην αρχή του χρόνου επιδότησης και μικρότερο στη συνέχεια.

Επίσης στο νέο επίδομα θα προστίθεται και ένα μπόνους προϋπηρεσίας το οποίο εξετάζεται να καταβάλλεται σε ανέργους που έχουν προϋπηρεσία ως εργαζόμενοι άνω των τριών ετών.

Για το εποχικό επίδομα που καταβάλλεται στους απασχολούμενους στον τουρισμό θα υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων χορήγησής του με στόχο να ενισχυθεί το κίνητρο για συνέχιση της απασχόλησης και μετά τη λήξη της τουριστικής περιόδου.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This