Η κυβέρνηση επιβραβεύει όσους φοροδιαφεύγουν

Με το πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, όσοι παραδεχτούν ότι κλέβουν το κράτος θα έχουν «κούρεμα» στα πρόστιμα από 25% έως 50%

Must Read

Σε ένα μπαράζ προκλητικών αποφάσεων έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το οικονομικό επιτελείο, που στην πράξη επιβραβεύει τους… φοροφυγάδες! Μετά την προκλητική απόφαση που δίνει δικαίωμα σε όσους έχουν πιαστεί για φοροδιαφυγή να δραστηριοποιούνται ξανά επιχειρηματικά, καταβάλλοντας μια χρηματική εγγύηση στο κράτος, η ΑΑΔΕ ανοίγει διάπλατα και το «παράθυρο» μείωσης των προστίμων που τους έχουν επιβληθεί!

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δημιουργεί μια κουλτούρα ασυδοσίας με την πλήρη ανοχή του κράτους σε όσους το κλέβουν, παρά το γεγονός πως το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει σημαία του τους τελευταίους μήνες την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αυτές οι αποφάσεις έχουν ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος να το εκμεταλλευτούν επιτήδειοι. Δηλαδή, να κλέβουν συνεχώς το κράτος, πληρώνοντας (εάν πιαστούν) τους νόμιμους φόρους και επιπλέον ένα μικρό πρόστιμο, το οποίο θα είναι πολύ χαμηλότερο από τα κέρδη που απέκρυψε.

Με τα δύο μέτρα, δηλαδή, θα μπορεί κάποιος να κλέβει το κράτος και να πιαστεί στα «δίχτυα» του φοροελεγκτικού μηχανισμού, θα παραδεχθεί την πράξη του, θα καταβάλει το μισό πρόστιμο και, αν του «κλειδώσουν» το ΑΦΜ, θα μπορεί (από τα κλεμμένα) να δώσει εγγύηση στο κράτος, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη φοροδιαφυγή!

Αυτόματη η μείωση

Συγκεκριμένα, με το νέο πλαίσιο που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου, όσοι φορολογούμενοι παραδεχτούν ότι έχουν φοροδιαφύγει θα έχουν «κούρεμα» στα πρόστιμα από 25% έως 50%! Βασική προϋπόθεση είναι να μην προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν τον φόρο που τους έχει επιβληθεί έπειτα από έλεγχο.

Σημειώνεται πως, με την αποδοχή της παράβασης και την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, μειώνεται αυτόματα το πρόστιμο, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Το νέο, αυτοματοποιημένο σύστημα έρχεται να αντικαταστήσει την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, που λειτουργεί την τελευταία τριετία και εκδικάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια.

Με τη νέα ρύθμιση:

  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης μέχρι και 10 ημέρες μετά την κοινοποίηση του σχετικού φόρου που προκύπτει από τους ελεγκτές. Σήμερα ισχύει μείωση προστίμου κατά 40% για φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισμού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιμο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ημέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσμης ή τροποποιητικής.
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου μετά την κοινοποίηση του φόρου, αλλά πριν από την προσφυγή στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ).
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο.
  • Το πρόστιμο μειώνεται έως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου.

Μετά τη μείωση του προστίμου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί μέσα σε 3 ημέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα γίνει ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, η ενεργοποίηση της οποίας αναμένεται τον Οκτώβριο. Το υπόλοιπο της οφειλής πρέπει να εξοφληθεί σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, μέσω της πάγιας ρύθμισης.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία» 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This