Ένα απίστευτο τέχνασμα βρήκε η κυβέρνηση να δώσει άφεση αμαρτιών σε όποιους έχουν κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή, ώστε να δραστηριοποιηθούν και πάλι επιχειρηματικά. Για να «ξεχαστούν» οι φορολογικές παραβάσεις, ο επιχειρηματίας θα πρέπει να πληρώσει στην ΑΑΔΕ… εγγύηση και, σε περίπτωση που πιαστεί ξανά για φοροδιαφυγή, το εν λόγω ποσό θα καταπέσει κατευθείαν υπέρ του Δημοσίου.
Με άλλα λόγια, το κράτος αφήνει ελεύθερο τον «λύκο» να αλωνίσει στη φοροδιαφυγή και, σε περίπτωση ελέγχου, να πληρώσει ένα πρόστιμο (συν την εγγύηση), όταν όμως έχει κλέψει από το κράτος πολλαπλάσια χρήματα.
Ολα αυτά την ώρα που οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαμαρτύρονται εντόνως για το παράλογο μέτρο του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που τους έχει επιβληθεί, το οποίο δεν μπορεί να αποκαλύψει όσους παίρνουν «μαύρα» χρήματα, εις βάρος των νόμιμων και τυπικών επαγγελματιών που δηλώνουν όλα τα εισοδήματά τους, είτε είναι μικρά είτε μεγαλύτερα. Οι περιπτώσεις που αφορά η συγκεκριμένη διάταξη είναι το κλείδωμα των ΑΦΜ στις υποθέσεις απάτης στον ΦΠΑ, όπου μέσω των κυκλωμάτων «καρουζέλ» και της μεθόδου των «εξαφανισμένων εμπόρων» καταφέρνουν όχι μόνο να μην πληρώνουν ΦΠΑ, αλλά και να εισπράττουν παράνομα επιστροφές.
Για να δώσει έγκριση η φορολογική διοίκηση για την έναρξη λειτουργίας μιας επιχείρησης θα απαιτήσει εγγύηση απ’ όσους θεωρεί πως έχουν υπάρξει στο παρελθόν αφερέγγυοι ή είχαν συμμετάσχει ως μέτοχοι σε αφερέγγυες εταιρίες, ακόμα και ως ανώτατα στελέχη τους. Συγκεκριμένα, εγγύηση θα κληθούν να πληρώσουν:
α) αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που έχει πτωχεύσει ή έχει καταστεί αφερέγγυο με άλλον τρόπο, μετά την πάροδο της αναστολής χρήσης του ΑΦΜ του, εφόσον κατά τον χρόνο που υποβάλλει δήλωση έναρξης έχει συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενους φόρους από μισθωτή εργασία ή πρόστιμα τουλάχιστον 100.000 ευρώ,
β) αν μετά τη λήξη της αναστολής χρήσης του ΑΦΜ τους:
-έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα,
-διαπράττει φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης,
-παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών,
-έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του,
-έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.
γ) σε φυσικό πρόσωπο που υπήρξε διευθυντής, εκτελεστικός πρόεδρος, διαχειριστής, εκτελεστικό μέλος διοικητικού συμβουλίου, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή συνδεδεμένο πρόσωπο κατά το άρθρο 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ή μέτοχος ή εταίρος με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 33% νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, των οποίων ο ΑΦΜ έχει ανασταλεί ή απενεργοποιηθεί
δ) σε οντότητες που έχουν, κατά τον χρόνο που υποβάλλουν δήλωση έναρξης, συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενους φόρους από μισθωτή εργασία ή πρόστιμα τουλάχιστον 300.000 ευρώ,
ε) σε νομικά πρόσωπα τα οποία συστήνουν ή στα οποία συμμετέχουν με ποσοστό τουλάχιστον 33% ή τα οποία διοικούνται από φυσικά πρόσωπα που έχουν, κατά τον χρόνο που υποβάλλουν δήλωση έναρξης, συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, παρακρατούμενους φόρους από μισθωτή εργασία ή πρόστιμα τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν περιλαμβάνονται όσες έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία τηρείται και έχουν καταβληθεί τουλάχιστον τρεις δόσεις.
Επίσης, ως αφερέγγυο πρόσωπο, πλέον αυτού που πτώχευσε, νοείται και κάθε πρόσωπο που έχει υπαχθεί σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, σε διαδικασία εξυγίανσης, σε ειδική διαχείριση του άρθρου 68 του ν. 4307/2014, καθώς και κάθε πρόσωπο που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση του ν. 3869/2010 (νόμος Κατσέλη).
Εξαιρούνται Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δημόσιες επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αμιγείς ή μεικτές επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των συνδέσμων δήμων, δημόσιοι οργανισμοί, καθώς και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται τακτικώς από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.
Το ποσό που θα καταβάλουν και οι εξαιρέσεις
Για να δραστηριοποιηθεί κάποιος και πάλι φορολογικά θα πρέπει να καταβάλει στο κράτος μια χρηματική εγγύηση. Με βάση τον νόμο, αυτή δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 3.000 ευρώ και μεγαλύτερη των 500.000 ευρώ. Εξαίρεση αποτελούν όσοι έχουν πιαστεί και κατηγορηθεί για κάθε είδους λαθρεμπορία, και σε αυτή την περίπτωση το ύψος της χρηματικής εγγύησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως το ύψος της εγγύησης προσδιορίζεται λαμβάνοντας υπόψη ενδεικτικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει αφήσει πίσω του ο επιχειρηματίας από την προηγούμενη παράνομη δραστηριότητά του, καθώς και τη νομική μορφή του υποβάλλοντος τη δήλωση προσώπου.
Η χρονική διάρκεια της εγγύησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο ετών και μεγαλύτερη των έξι ετών, προκειμένου να διασφαλιστεί η νόμιμη δραστηριότητα του επιχειρηματία, αλλά και να του δοθεί κάποια στιγμή πλήρης «άφεση αμαρτιών».
Πηγή: Κυριακάτικη δημοκρατία