Ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία του πλανήτη σχεδιάζει να αποσύρει τις επενδύσεις του στο Ισραήλ

Αυξάνεται η διεθνής κατακραυγή κατά του Ισραήλ

Must Read

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, με κεφάλαια ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενδέχεται να αναγκαστεί να εκποιήσει μετοχές εταιρειών που παραβιάζουν τη νέα, αυστηρότερη ερμηνεία των προτύπων δεοντολογίας της εποπτικής αρχής του ταμείου για τις εταιρείες που βοηθούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Το Συμβούλιο Δεοντολογίας του μεγαλύτερου κρατικού επενδυτικού ταμείου στον κόσμο απέστειλε στις 30 Αυγούστου επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, την οποία είδε το Reuters, στην οποία συνοψίζεται ο πρόσφατα διευρυμένος ορισμός της ανήθικης εταιρικής συμπεριφοράς. Η αλλαγή αυτή δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως. Η επιστολή δεν διευκρινίζει πόσες ούτε κατονομάζει εταιρείες των οποίων οι μετοχές ενδέχεται να πωληθούν, αλλά υποδηλώνει ότι θα είναι μικρός αριθμός, εάν το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας, το οποίο έχει τον τελικό λόγο, ακολουθήσει τις συστάσεις του συμβουλίου.

Το ταμείο είναι διεθνώς πρωτοπόρος στον τομέα των επενδύσεων σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG). Κατέχει το 1,5% των εισηγμένων μετοχών παγκοσμίως σε 8.800 εταιρείες και το μέγεθός του συνεπάγεται επιρροή. Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο, ο παρατηρητής δεοντολογίας του ταμείου διερευνά κατά πόσον περισσότερες εταιρείες δεν εμπίπτουν στις επιτρεπόμενες επενδυτικές κατευθυντήριες γραμμές του. Στην επιστολή αναφέρεται ότι το πεδίο των εξαιρουμένων εταιρειών «αναμένεται να αυξηθεί κάπως» στο πλαίσιο της νέας πολιτικής.

Το ταμείο κατείχε επενδύσεις αξίας 16 δισεκατομμυρίων κορώνων (1,41 δισεκατομμυρίων δολαρίων) στο Ισραήλ στις 30 Ιουνίου, σε 77 εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ταμείου, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων, των τραπεζών, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Οι επενδύσεις στο Ισραήλ Αντιπροσωπεύουν το 0,1% των συνολικών επενδύσεων του ταμείου.

Το ταμείο είχε προηγουμένως αποεπενδύσει από εννέα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στο πλαίσιο της προηγούμενης πολιτικής του. Οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν την κατασκευή δρόμων και κατοικιών σε ισραηλινούς οικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη και την παροχή συστημάτων επιτήρησης για ένα ισραηλινό τείχος γύρω από τη Δυτική Όχθη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This