Η λειψυδρία και η ανομβρία ανεβάζουν την τιμή του νερού και μετά τις προαναγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Τα πρώτα έκτακτα μέτρα εξετάζει η ΕΥΔΑΠ για την λειψυδρία στην Αττική καθώς η στάθμη του νερού στον Μόρνο, τον βασικό ταμιευτήρα του λεκανοπεδίου, έχει πέσει επικίνδυνα. Σε περίπτωση που και ο ερχόμενος χειμώνας είναι άνυδρος υπάρχει έτοιμο σχέδιο για τον περιορισμό στην κατανάλωση νερού.
Τα πλάνα από τη λίμνη του Μόρνου αποκαλύπτουν μια ανησυχητική κατάσταση λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. περιοχή. Η σημαντική μείωση της στάθμης του νερού έχει φέρει στην επιφάνεια το βυθισμένο χωριό Κάλλιο, το οποίο είχε καλυφθεί όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη. Η κατάσταση αυτή έχει θέσει σε συναγερμό την ΕΥΔΑΠ, η οποία αναζητά εναλλακτικές πηγές για την ενίσχυση του δικτύου υδροδότησης της Αθήνας.
Εμφανή μείωση σε σχέση με το 2022 παρουσιάζουν τα φετινά αποθέματα νερού στην Αθήνα, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για το πώς θα επηρεάσει η λειψυδρία την Αττική εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας.
Στη Βουλή η καταστροφή με τα νεκρά ψάρια και το πρόβλημα της λειψυδρίας
Το πρόβλημα της περιβαλλοντικής καταστροφής που σημειώθηκε στον Παγασητικό κόλπο με τα νεκρά ψάρια αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της Βουλής, την Τρίτη (10/09). Επιπλέον, θα συζητηθεί και το θέμα της λειψυδρίας.
Τα Μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν οι: Βασίλειος – Πέτρος Σπανάκης, Υφυπουργός Εσωτερικών, Διονύσιος Σταμενίτης, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Στέφανος Γκίκας, Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος, Πρόεδρος της Global Water Partnership – Mediterranean και Πρόεδρος του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE), Πανταζής Γεωργίου, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού- Αλφειού (ΓΟΕΒ).
Τα νεκρά ψάρια έφυγαν, τα «απομεινάρια» τους έμειναν – «Άσπρισαν» οι παραλίες του Βόλου
Μπορεί τα νεκρά ψάρια να συγκεντρώθηκαν από την ακτογραμμή του Βόλου ωστόσο οι συνέπειες από την παρουσία τους για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα δεν έγινε χωρίς συνέπειες.
Τα χιλιάδες νεκρά ψάρια έχουν αφήσει πίσω τους το «αποτύπωμά» τους και συγκεκριμένα λέπια και υπολείμματα οστών που έχουν «ασπρίσει» τις παραλίες. Το περπάτημα στις παραλίες είναι αδύνατο χωρίς παπούτσια.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και το Green Agenda, τα λέπια και οι σκελετοί των νεκρών ψαριών βρίσκονται σε όλη την ακτογραμμή, στον κόλπο της Κριθαροπούλας.
Δείτε βίντεο:
Διαβάστε ακόμα:
- Ελισάβετ Φελώνη για λειψυδρία: «Επιτακτική η αναζήτηση νέων λύσεων»
- Copernicus: Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού η Βόρεια Ελλάδα λόγω ξηρασίας
- Θέμα στον Guardian η λειψυδρία στην Ελλάδα – Η αναφορά στον Μόρνο
*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ