Πάνω από 400 δισ. ευρώ εκτινάχθηκε το δημόσιο χρέος

Τα τρία ανησυχητικά στοιχεία μέχρι το 2027 και γιατί αποτελεί έτος «κλειδί» το 2032

Must Read

Νέα αύξηση του συνολικού δημόσιου χρέος της χώρας καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του 2024, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τα 407 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας στο τέλος του περασμένου Ιουνίου διαμορφώθηκε στο ποσό των 407,059 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 537.000.000 ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023, οπότε είχε διαμορφωθεί σε 406.522.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως το συνολικό χρέος έσπασε για πρώτη φορά το ψυχολογικό «φράγμα» των 400 δισ. ευρώ το 2022, όταν διαμορφώθηκε σε 400,228 δισ. ευρώ, από 388,34 δισ. ευρώ το 2021.

Πρόκειται για μια άκρως ανησυχητική εξέλιξη, καθώς η χώρα μας παραμένει στην κορυφή της ευρωπαϊκής πυραμίδας για το χρέος, ενώ κατέχει τη δεύτερη υψηλότερη θέση σε παγκόσμια επίπεδα (σε ποσοστό επί του ΑΕΠ) με την Ιαπωνία.

Τα δύσκολα για τη χώρα μας, μετά την κρίση χρέους και την περιπέτεια των Μνημονίων, δεν έχουν περάσει, καθώς καταγράφονται τρία ανησυχητικά στοιχεία μέχρι το 2027, ενώ έτος «κλειδί» αποτελεί το 2032, όταν και θα μπουν στο χρέος αναβαλλόμενοι τόκοι ύψους 25 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά, μέχρι το 2027 υπάρχει σημαντική ανησυχία για: 

α) Τις αυξημένες καταβολές για τοκοχρεωλύσια με μέσο όρο 11 δισ. ευρώ ετησίως. 

β) Την αύξηση του μέσου επιτοκίου του νέου δανεισμού το 2023 στο 3,7%, από 1,3% το 2022 και 0,5% το 2021. 

γ) Τον αυξημένο αριθμό των νέων συνταξιοδοτήσεων, που με βάση τις προβλέψεις του ΥΠΕΘΟ μόνο για το έτος 2025 θα απαιτηθούν επιπλέον 600.000.000 ευρώ. 

Μεγαλύτερο πεδίο ανησυχίας αποτελεί η περίοδος από το 2032 και έπειτα. Με βάση τη μνημονιακή συμφωνία, η περίοδος χάριτος για την καταβολή των τόκων ήταν 10 χρόνια, αλλά η αποπληρωμή τους θα άρχιζε 25 χρόνια μετά την τελευταία δόση από το δάνειο του EFSF που πήρε η Ελλάδα, κάτι που έγινε το 2013.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η λήξη της αναστολής θα είναι το 2032, αλλά η περίοδος αποπληρωμής θα αρχίσει το 2038. Μάλιστα, στην ίδια συμφωνία προβλέπεται ότι οι αναβαλλόμενοι τόκοι θα αποπληρωθούν εφάπαξ, αλλά σε ισόποσες δόσεις μέσα σε 25 χρόνια από το 2038.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε ότι αφορά το έτος 2023, σημειώθηκε υπέρβαση του στόχου στο χρέος κατά 5 δισ. ευρώ.

Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού, προέβλεπε πως το ακαθάριστο χρέος θα διαμορφωνόταν σε 401,00 δισ. ευρώ και τελικά ανήλθε σε 406,522 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση ύψους 5,52 δισ. ευρώ.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Να πάνε να το πληρώσουνε οι ασβουδήδες με τους νουδούληδες και τους τραπεζίτες τους άμα έχουνε δημόσιο χρέος.. Να πάνε να το πληρώσουνε οι ασβουδήδες με τους νουδούληδες και τους τραπεζίτες τους άμα έχουνε δημόσιο χρέος..

    ..
    Αυτός δεν είναι ο λόγος που η χώρα παραμένει στο ευρώ;..
    ..
    ”Μένουμε στο ευρώ για να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε το δημόσιο χρέος”..δεν λέγανε,κι ακόμη λένε όλοι αυτοί οι κατσαπλιάδες;..
    ..
    Θέλανε και ευρώ τα βούρλα..Εδώ δεν μπορούσαν να κάνουν και να βγάλουν προυπολογισμό και οικονομία με την δραχμή,που δεν τους εμπόδιζε κανένας..Δεν είχαν κανέναν πάνω απ το κεφάλι τους..
    Θα κάνουν τίποτα σωστά με το ευρώ;

    ..Βέβαια αυτά τα ανθρωποειδεί δεν τα νοιάζει στο ελάχιστο..Αφού έχουνε σίγουρα τα ευρωπαικά πακέτα ”ενίσχυσης” και τις αναχρηματοδωτήσεις των τραπεζών τους κάθε λίγο και λιγάκι από τους φορολογούμενους σκλάβους,το λύσανε το πρόβλημα..
    Βγαίνουν συνέχεια στο τικ τοκ και κάνουν βιντεάκια να ξεχνιούνται από τις τεράστιες ευθήνες και τα βάρη του τίμιου και σκληρού αγώνα της διακυβέρνησης της χώρας..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This