Θηλιά 371 δισ. ευρώ στον λαιμό των Ελλήνων!

«Βουνό» σχηματίζουν οι οφειλές των πολιτών σε Eφορία, Ταμεία, τράπεζες και funds - Καθυστερεί (πάλι) ο φορέας απόκτησης ακινήτων

Must Read

Τον απόλυτο εφιάλτη για την ελληνική οικονομία αποτελεί το ιδιωτικό χρέος, μια «κρυφή» πληγή που στέκεται σε μια κλωστή πριν σπάσει, με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα χρέη σε Εφορία, Ταμεία, τράπεζες και funds ξεπερνούν τα 370 δισ., που, αν συνυπολογιστούν στα 407 δισ. του συνολικού δημόσιου χρέους, τότε το συνολικό χρέος υπερβαίνει το ΑΕΠ της χώρας πάνω από 3,5 φορές!

Συγκεκριμένα, το συνολικό ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) αγγίζει τα 371,3 δισ. ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 11,% από το 2019, όταν ήταν 333 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι περίπου 224 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 60,4% του  συνολικού χρέους.

Αναλυτικά, το ιδιωτικό χρέος των 371,3 δισ. ευρώ κατανέμεται ως εξής:

  • Τα 107 δισ. ευρώ είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία. Το ποσό εμφανίζεται μειωμένο έναντι του 2023, καθώς μεσολάβησαν πολλές ρυθμίσεις στη διάρκεια του έτους και δόθηκαν νέες ευκαιρίες σε οφειλέτες που είχαν χάσει παλαιότερες ρυθμίσεις να ενταχθούν ξανά σε αυτές. Ως ανεπίδεκτες είσπραξης έχουν χαρακτηριστεί οφειλές 26,3 δισ. ευρώ, κυρίως επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει… εδώ και δεκαετίες.
  • Τα 47 δισ. ευρώ είναι χρέη 2,3 εκατομμυρίων οφειλετών (επαγγελματιών και επιχειρήσεων) προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ/ΕΦΚΑ). Πέρυσι, οι οφειλές αυτές αυξήθηκαν περίπου 16%.
  • Τα 137 δισ. ευρώ αφορούν ενήμερα δάνεια που βρίσκονται στις τράπεζες.
  • Τα 61 δισ. ευρώ είναι «κόκκινα» δάνεια τα οποία διαχειρίζονται οι servicers.
  • Οι servicers έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους επιπλέον δάνεια 10 δισ. ευρώ, τα οποία εξυπηρετούνται, έχουν «πρασινίσει» και επιχειρείται να πουληθούν ξανά στις τράπεζες.
  • Περίπου 12 δισ. ευρώ είναι τα «κόκκινα» δάνεια που εξακολουθούν να βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία του φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, καθυστερεί χαρακτηριστικά η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού για την ενεργοποίησή του.

Πρόκειται για τον φορέα στον οποίο θα περνούν όλα τα ακίνητα των δανειοληπτών που κηρύσσουν πτώχευση και θα μπορούν να παραμείνουν σε αυτά καταβάλλοντας ενοίκιο στο σπίτι τους (για να αποφευχθούν και φαινόμενα εξώσεων) και να τα επαναγοράσουν ύστερα από 12 χρόνια.

Η πρώτη κατοικία

Αξίζει να σημειωθεί πως η μοναδική προστασία πρώτης κατοικίας αφορά μόνο τους δανειολήπτες που θα δηλώσουν πως προτίθενται να πτωχεύσουν και να παραχωρήσουν την κατοικία τους στον νέο φορέα.

Ωστόσο, αυτή η διαδικασία αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο, καθώς εκτιμάται πως έπειτα από συνεχείς παρατάσεις θα τεθεί σε λειτουργία εντός του 2025, δηλαδή με καθυστέρηση τουλάχιστον τεσσάρων ετών, χωρίς να είναι βέβαιο ακόμα ότι θα τηρηθεί και αυτό το χρονοδιάγραμμα.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This