Νοικοκυριά: Το 32% «τρώει από τα έτοιμα»

Αποκαλυπτική έρευνα: Η ακρίβεια «νούμερο ένα» πρόβλημα για τους καταναλωτές - Απαισιόδοξες οι μικρές επιχειρήσεις

Must Read

Τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, την οποία βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, έρχεται να επιβεβαιώσει μία ακόμα έρευνα. Σύμφωνα λοιπόν με το Βαρόμετρο ΚΕΕΕ, που δημοσίευσε η PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα για περισσότερους από 6 στους 10 καταναλωτές.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Αποτιμώντας την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση, τα μισά περίπου νοικοκυριά (51%) δηλώνουν ότι «τα φέρνουν ίσα ίσα με το εισόδημά τους» (55% τον Νοέμβριο του 2023), ενώ το 32% (από 30% τον Νοέμβριο του 2023) δηλώνει ότι είτε «τρώνε από τα έτοιμα» -υποχρεώνονται δηλαδή να αναλώνουν μέρος των αποταμιεύσεών τους σε ποσοστό 19%- ή χρεώνονται/δανείζονται για να τα βγάλουν πέρα (13%). Στον αντίποδα, περίπου 1 στα 7 νοικοκυριά (16%) αναφέρει ότι έχει τη δυνατότητα να αποταμιεύσει, σε κάποιον βαθμό, στις τρέχουσες συνθήκες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 46% (έναντι 56% τον Νοέμβριο του 2023) των καταναλωτών δηλώνει ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού επιδεινώθηκε το εξάμηνο που πέρασε και μόλις το 7% (έναντι 6% τον Νοέμβριο του 2023) δηλώνει ότι υπήρξε βελτίωση, ενώ το 47% (έναντι 38% τον Νοέμβριο του 2023) δηλώνει ότι η κατάσταση των οικονομικών του νοικοκυριού παρέμεινε αμετάβλητη.

Παράλληλα, μειώνεται τόσο το ποσοστό όσων δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης του νοικοκυριού τους κατά το επόμενο εξάμηνο (38% έναντι 41% τον Νοέμβριο του 2023) όσο και το ποσοστό όσων βλέπουν βελτίωση των οικονομικών τους το επόμενο εξάμηνο (9% από 12% τον Νοέμβριο 2023), ενώ το 50% δεν αναμένει κάποια ιδιαίτερη μεταβολή στα οικονομικά του νοικοκυριού (έναντι 46% τον Νοέμβριο του 2023).

Εντονότερη απαισιοδοξία επικρατεί και σε σχέση με την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης της χώρας στο επόμενο εξάμηνο, καθώς αυξάνεται στο 47% το ποσοστό όσων αναμένουν επιδείνωση (από 44% τον Νοέμβριο του 2023) και μειώνεται στο 11% (από 13% τον Νοέμβριο του 2023) το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι αναμένουν βελτίωση, ενώ περίπου 4 στους 10 (38%) θεωρούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα μεταβληθεί ουσιαστικά (έναντι 39% τον Νοέμβριο 2023).

Οσον αφορά τις επιχειρήσεις, αισιοδοξία επικρατεί μόνο στις μεγαλύτερες (όσες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1.000.000€ και απασχολούν περισσότερους από 10 εργαζομένους), ενώ στον αντίποδα απαισιοδοξία επικρατεί στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (όσες απασχολούν μέχρι 4 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών μέχρι 100.000€ ετησίως – κυρίως ατομικές και μη κεφαλαιουχικές επιχειρήσεις). Επίσης, στην πλειονότητά τους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν απαισιόδοξα το μέλλον του κλάδου τους για το επόμενο εξάμηνο.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This