Σε μάστιγα έχει μετατραπεί η ακρίβεια για τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις τιμές σε βασικά αγαθά να αυξάνονται με φρενήρεις ρυθμούς.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στο 2,8% αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην κατηγορία των τροφίμων με το ελαιόλαδο, τα ψάρια και τα δημητριακά για πρωινό να καταγράφουν διψήφιο ποσοστό αυξήσεων σε ετήσια βάση. Το ελαιόλαδο συνεχίζει να οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων, με αύξηση της τάξεως του 49,1% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.
Οι τιμές στα νωπά ψάρια αυξήθηκαν κατά 11,3% μέσα σε έναν χρόνο και στα δημητριακά για πρωινό κατά 11,2%. Ανατιμήσεις της τάξεως του 6,9% κατέγραψε και η κατηγορία «μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων», κατά 5% αυξήθηκαν τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί, κατά 4,8% η κατηγορία «ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά» και κατά 3,1% τα νωπά λαχανικά. Αυξήσεις 1,4% κατέγραψαν οι τιμές στα κρέατα και στα επεξεργασμένα/διατηρημένα λαχανικά.
«Το τελευταίο 20ήμερο υπάρχουν αυξήσεις σε κάποια προϊόντα, όπως τα μωρομάντηλα που έχουν αυξηθεί στο 40% σε σχέση με 20 μέρες πριν. Όπως και τα προϊόντα διατροφής που έχουν αυξηθεί πάνω από 13%. Θα έχουμε νέο κύμα ανατιμήσεων», ανέφερε ο Απόστολος Ραυτόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος.
Πόσο κοστίζουν ψάρια και θαλασσινά
Την ανιούσα έχουν λάβει και οι τιμές σε ψάρια και θαλασσινά. Ο Αντώνης Στεφανίδης, υπεύθυνος καταστήματος στην ιχθυαγορά του Ρέντη, μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί για τις ανατιμήσεις.
«Οι τιμές είναι όσο μπορούμε πιο προσιτές. Τα γοφάρια είναι στα 12.90 και η στείρα είναι στα 32 ευρώ. Η αύξηση έχει γίνει γιατί οι ανεμότρατες βγαίνουν λιγότερες λόγω έλλειψης προσωπικού και επειδή κάποια ψάρια έρχονται από πολλά νησί που πληρώνουμε εμείς τα μεταφορικά. Εμείς προσπαθούμενα τα πουλάμε όσο μπορούμε πιο κοντά στην τιμή κόστους. Υπάρχουν όμως, και πιο οικονομικά ψάρια», επεσήμανε.