Μεγάλες ανατροπές για 50.000 συντάξεις

Οι αποφάσεις του ΣτΕ και του Πρωτοδικείου Αθήνας ακυρώνουν τον επανυπολογισμό του τέως ΕΤΑΑ για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς

Must Read

Με δύο ξεχωριστές δικαστικές αποφάσεις, μία από το Συμβούλιο της Επικρατείας και μία από το Πρωτοδικείο Αθηνών, κρίθηκε πως ο επανυπολογισμός των συντάξεων του τέως ΕΤΑΑ είναι άκυρος, επομένως θα πρέπει να γίνει ξανά από την αρχή! Αφορά 50.000 συνταξιούχους γιατρούς, συμβολαιογράφους, δικηγόρους και μηχανικούς, και εκτιμάται πως η διαδικασία θα έχει κερδισμένους και χαμένους.

  • Του Σπύρου Γεράρδη

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ ακύρωσε υπουργική απόφαση του 2021, η οποία όριζε ως συντάξιμο μισθό για τον επανυπολογισμό των συντάξεων των συμβολαιογράφων τα 1.232,09 ευρώ. Καθώς με αυτές τις αποδοχές υπολογίστηκαν όλες οι συντάξεις του τέως Ταμείου Νομικών, για όσους είχαν στην πραγματικότητα μικρότερες προέκυψε αυξημένη σύνταξη και για όσους είχαν μεγαλύτερες, αφού είχαν καταβάλει μεγαλύτερες εισφορές, οι συντάξεις τους ήταν μικρότερες, ενώ κάποιοι έχασαν και τις αυξήσεις που δόθηκαν τα δύο τελευταία έτη, λόγω προσωπικής διαφοράς, που όμως δεν ήταν πραγματική.

Παράλληλα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας έκανε δεκτή την προσφυγή συνταξιούχου αυτοαπασχολούμενου μηχανικού του ΤΣΜΕΔΕ, ο οποίος υποστήριξε ότι η εγκύκλιος Φ. 80000/οικ.9187/183/2018 όριζε διαφορετικό υπολογισμό της σύνταξης από όσα ανέφερε ο νόμος Κατρούγκαλου. Και επειδή, ως γνωστόν, μία εγκύκλιος ποτέ δεν μπορεί να αλλάζει όσα αναφέρει ένας νόμος, ο ασφαλισμένος δικαιώθηκε.

Αναλυτικά, ο νόμος όριζε πως η σύνταξη από τον κλάδο Ειδικής Προσαύξησης υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές από τις επιπλέον εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι, όμως η εγκύκλιος όρισε ως βάση υπολογισμού της σύνταξης από την Ειδική Προσαύξηση τον συντάξιμο μισθό που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό της κύριας ανταποδοτικής σύνταξης, αντί των αποδοχών που αναλογούν στις επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι στην Ειδική Προσαύξηση. Σε πρακτικό επίπεδο, η εφαρμογή της εγκυκλίου και όχι του νόμου από τον ΕΦΚΑ είχε ως συνέπεια ο συγκεκριμένος συνταξιούχος να παίρνει μικρότερη του ορθού σύνταξη και σε μία ευρύτερη έννοια να ευνοούνται οι μισθωτοί μηχανικοί και να ζημιώνονται οι αυτοαπασχολούμενοι. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνει ο ΕΦΚΑ, για πολλοστή φορά, είναι ο ορθός επανυπολογισμός των συντάξεων, να δοθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά σε όσους κακώς ζημιώθηκαν και να αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα υπερβάλλοντα ποσά των συντάξεων που δόθηκαν από το 2018 έως και σήμερα!

Τον περασμένο Ιούνιο η διοίκηση του ΕΦΚΑ είχε ανακοινώσει με… στόμφο ότι βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση του (ορθού) επανυπολογισμού των συντάξεων. Είχαν απαιτηθεί πλειάδα δημοσιευμάτων από τη «δημοκρατία», καταγγελίες από συνταξιουχικές οργανώσεις, και εξώδικα στη Δικαιοσύνη από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, για να παραδεχθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. το πρόβλημα, που, όπως προκύπτει και από τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις, μόνο κοντά στην επίλυσή του δεν βρίσκεται.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This