Γιατί τα φωτοβολταϊκά δεν ρίχνουν τις τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος

Για να αντιμετωπιστεί το «μονοπώλιο» και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας απαιτούνται αλλαγή στρατηγικής και ενίσχυση του μείγματος παραγόμενης πράσινης ενέργειας με αιολική

Must Read

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω και της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με κυρίαρχο ρόλο τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Η ηλιακή ενέργεια είναι αφθονότερη στην περιοχή μας, καθιστώντας τα φωτοβολταϊκά μια από τις πιο αποδοτικές και δημοφιλείς τεχνολογίες για παραγωγή πράσινης ενέργειας. Ωστόσο, ενώ θα περίμενε κανείς η ραγδαία ανάπτυξή τους να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, στην πραγματικότητα τα φωτοβολταϊκά πάρκα δημιουργούν νέες προκλήσεις στον ενεργειακό τομέα της χώρας, κυρίως όσον αφορά τη αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και τη σταθερότητα του συστήματος.

Η βασική πρόκληση του κορεσμού των φωτοβολταϊκών σχετίζεται με την αδυναμία του δικτύου ηλεκτροδότησης να απορροφήσει τη μεγάλη ποσότητα ενέργειας που παράγεται από αυτά κατά τις ώρες αιχμής, όταν η ηλιοφάνεια είναι έντονη. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο όταν η παραγωγή ενέργειας υπερβαίνει τη ζήτηση και το δίκτυο δεν μπορεί να αποθηκεύσει ή να διαχειριστεί την περίσσεια ενέργεια, ώστε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά τις ώρες που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση

Συγκεκριμένα, τα φωτοβολταϊκά συστήματα εξαρτώνται αποκλειστικά από την ηλιοφάνεια και είναι λιγότερο αποδοτικά τον χειμώνα ή τις συννεφιασμένες ημέρες, ενώ βρίσκονται στο μέγιστο της παραγωγής τους τις ώρες με υψηλή ηλιοφάνεια, με την περίσσεια αυτή ενέργεια να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί τις λοιπές ώρες που υπάρχει αυξημένη ζήτηση. Το ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας δεν είναι σχεδιασμένο ώστε να υποστηρίζει τεράστιες διακυμάνσεις στην παραγωγή και την κατανάλωση ενέργειας, κάτι που επιδεινώνεται από την απουσία επαρκών υποδομών αποθήκευσης ενέργειας που ετεροχρονίζουν την έγχυση της παραγωγής σε άλλες ώρες.

Η μεγάλη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα έχει φέρει το σύστημα στα όριά του, με πολλές περιοχές να αντιμετωπίζουν φαινόμενα υπερφόρτωσης του δικτύου, κάτι που δυσχεραίνει τη συνεχή ροή ρεύματος και αυξάνει τον κίνδυνο διακοπών ή περικοπών της παραγόμενης ενέργειας.

Για να αντιμετωπιστεί το μονοπώλιο των φωτοβολταϊκών και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος της Ελλάδας, απαιτούνται αλλαγή στρατηγικής και ενίσχυση του μείγματος παραγόμενης πράσινης ενέργειας με αιολική ενέργεια.
Και αυτό γιατί η διαφορετικότητα στην παραγωγή (αιολική και ηλιακή) προσφέρει καλύτερη κάλυψη του ημερήσιου και εποχιακού κύκλου ζήτησης, μειώνοντας την ανάγκη για ακριβότερες πηγές ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής. Ετσι, η παραγωγή ρεύματος από αιολική ενέργεια θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ζήτησης και τη μείωση των διακυμάνσεων στο δίκτυο.

Πρόκειται για μια κίνηση στρατηγικής, για να επιτευχθεί ευελιξία και ανθεκτικότητα στο ενεργειακό σύστημα, ώστε η χώρα μέσω της ισόρροπης ανάπτυξης ΑΠΕ να εξασφαλίσει σταθερότητα στην παραγωγή, να μειώσει την εξάρτηση από ακριβές πηγές ενέργειας και να συμβάλει στη σταδιακή μείωση των τιμών ενέργειας προσεγγίζοντας πιο βιώσιμα ενεργειακά πρότυπα.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Με χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας και χρηματηστήριο ρύπων (ναι έφτιαξαν και τέτοιο οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών) το ρεύμα είναι καταδικασμένο να πουλιέται ακριβά στον τελικό καταναλωτή. Είναι ένα εξωφρενικό ληστρικό σύστημα που σχεδίασε και επέβαλλε το φιλελευθεράτο και οι ντόπιοι υπάλληλοι του.

  2. Δειτε το τελευταιο βιντεο στο youtube του εγκριτου καναλιου Greekonomics για το “Η Κολομβια της Ευρωπης” και λαβετε τις απαντησεις σας κυριοι

  3. Φωτοβολταϊκά η μεγαλύτερη απάτη . Καταστρέφουν το περιβάλον καλύπτοντας γώνιμες εικτάσεις , αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία στα ψηλότερα στρώματα με αποτέλεσμα να θερμαίνεται η ατμόσφαιρα ψιλότερα και να έχουμέ την κλιματική αλλαγή.

  4. ΠΑΛΟΥΚΩΜΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΟΙ…ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ…ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΕΦΤΟΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ…ΑΝΤΕ ΒΡΩΜΟΠΟΥΣΤΑΡΑΙΟΙ ΟΛΟΙ ΣΑΣ

  5. Οι επιστήμονες αυτά τα θέματα τα έχουν λυμένα με τα υδροηλεκτρικά φράγματα τα οποία είναι οι μπαταρίες για τα φωτοβολταϊκά (το μεσημέρι με αντλίες που δουλεύουν με την περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια ανεβάζεις τα νερά και όταν χρειάζεσαι ρεύμα τα αφήνεις να δουλέψουν τους υδροστρόβιλος να παράξεις ρεύμα. Όλα αυτά γίνονται για δεκαετίες χωρίς καμμία τεχνολογία αιχμής.

  6. Είναι ντροπή στην χώρα του φωτός να πληρώνουμε τόσο ακριβά το ρεύμα ας το λυσουν οι κυβερνώντες τί κάνουν στην βουλή όλη μέρα δεν ντρέπονται καθόλου τρομάζεις να ανοίξεις το λογαριασμό ας κάνουν αποθήκευση το ρεύμα και όχι ΝΑΤΟ χαρίζουν στην Βουλγαρία ας το χαρίζουν στον ελληνικό λαό αγανάκτηση νιώθω οι Έλληνες είναι τρίτης κατηγορίας άνθρωποι και οι πολιτικοί πρώτης λυπηρό!

  7. Μπλα μπλα μπλα Θεωριες και για το ψητό τίποτα Υπάρχει δωρεάν ρεύμα, εστω μόνο την ημέρα κΙ οι τιμές αντί να πέσουν ανεβαίνουν Ολόκληρη η ανάλυση που κάνατε είναι μια σαχλαμάρα που δεν εξηγεί τίποτα Το παραγόμενο ρευμα στα Βαλκάνια πουλιέται ακριβά στην Ουκρανία,που το χρειάζεται λόγω του πολέμου, ανεβαίνει η τιμή του και την πληρώνουμε ολοι,

    • Ποιος σας είπε ότι τα φωτοβολταϊκά παράγουν δωρεάν ρεύμα;
      Ξέρετε πόσο πληρώνονται την κιλοβατώρα οι ιδιοκτήτες αυτών των πάρκων;
      Οι πρώτοι ξεκίνησαν με 50 λεπτά και σιγά σιγά κατέβηκαν στα 20-22 λεπτά.
      Είναι ακριβοπληρωμένη η ενέργεια από τον ήλιο , τίποτα δεν είναι τσάμπα και το μάρμαρο το πληρώνουμε εμείς και κονομανε οι γνωστοί μεγάλο καρχαρίες (με τα τεράστια πάρκα) και μερικές χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες παρκων των 70KW.
      Αυτά…

  8. Δηλαδή, δεν ήταν γνωστό εξ’ αρχής ότι το σύστημα δεν αντέχει αυτά τα φορτία? Δεν ξέρανε πως θα γεννηθούν μεγάλές ανάγκες αποθηκευτικών μέσων? Εσείς δε ξέρετε ότι όλοι οι παραγωγοί/προμηθευτές ρεύματος αποζημιώνονται τελικά με την ΟΤΣ που καθορίζεται από το αέριο? Προτείνεται να αυξηθούν τα αιολικά και όχι οι μπαταρίες, ώστε να πετάμε περισσότερο ρεύμα? Δε ξέρετε ότι οι στόχοι του 2030 έχουν ήδη καλυφθεί? Δε γνωρίζεται το ‘παράδοξο’ των ΑΠΕ, που όσο αυξάνεται η διείσδυσή τους στην ηλεκτροπαραγωγή, τόσο απαξιώνονται διότι – θεωρητικά – μειώνεται η τιμή της KWh? Τέλος, κάτι χιλιάδες ληγμένες ΑΠΕ μαζεύτηκαν όπως προβλέπει ο νόμος, ή στέκονται ακόμα ‘σαπίζοντας’ ατάραχες?

  9. τα φωτοβολταϊκά δεν ρίχνουν καμία τιμή στο ρεύμα,όταν το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 300% τα τελευταία χρόνια..
    ..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This