Σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, όπως αναμενόταν άλλωστε και ειδικά μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε BB από τον Οίκο Fitch, προχωρά ο ΟΔΔΗΧ, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο στο χρηματιστήριο.
Στόχος, είναι η άντληση ποσού 2 με 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το αρχικό επιτόκιο τοποθετείται κοντά στο 2% και περίπου 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap (40 μ.β)
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με ομόλογο του οποίου η λήξη ξεπερνάει το 2032, έτος που λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε την έκδοση στις: Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.
Διπλές αξιολογήσεις από τους μεγάλους οίκους
Εκτός του Fitch, οι υπόλοιποι οίκοι είναι πιο «αυστηροί» με την Ελλάδα.
Με βάση τη βαθμολογία των S&P και DBRS απέχουμε τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ για τον οίκο Moody’s απέχουμε τέσσερα. Στις 24 Απριλίου περιμένουμε διπλή αξιολόγηση από τον Standard & Poor’s και DBRS, ενώ ο Moody’s θα ακολουθήσει στις 8 Μαΐου.
Η δεύτερη αξιολόγηση του Fitch αναμένεται στις 24 Ιουλίου, ενώ οι άλλοι οίκοι θα αποφανθούν το φθινόπωρο: 23 Οκτωβρίου οι S&P και DBRS, 6 Νοεμβρίου ο Moody’s.