Κατά το δοκούν αυξήσεις και τριετίες

Σχεδόν ένας στους τέσσερις εργοδότες δεν αναπροσάρμοσε τους μισθούς. Ελέγχθηκαν 1.170 επιχειρήσεις και 8.518 εργαζόμενοι

Must Read

Αποκαλυπτικοί για την κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας, με σχεδόν έναν στους τέσσερις εργοδότες να μην έχει αναπροσαρμόσει ούτε τον κατώτατο μισθό ούτε τις τριετίες. Στο πλαίσιο της ελεγκτικής της δράσης και για την τήρηση της νομοθεσίας για τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό, η Επιθεώρηση Εργασίας άρχισε από τον Μάιο και συνεχίζει στοχευμένους ελέγχους, αξιοποιώντας δεδομένα από το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη», μέσω της χρήσης ειδικών αναφορών για τις δηλώσεις αναπροσαρμογής των αποδοχών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.




 

Μέχρι σήμερα ελέγχθηκαν 1.170 επιχειρήσεις και οι αποδοχές 8.518 εργαζομένων. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε πως σε 286 επιχειρήσεις και 1.949 εργαζομένους δεν είχαν αναπροσαρμοστεί οι αποδοχές, με βάση τα νομοθετημένα κατώτατα όρια. ∆ηλαδή, δεν κατέβαλαν στους εργαζομένους τον κατώτατο μισθό των 830 ευρώ που ισχύει από την 1η Απριλίου 2024, ούτε αναπροσάρμοσαν τις αποδοχές σε όσους εργαζομένους δικαιούνταν επίδομα λόγω τριετιών. Επειτα από την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, οι επιχειρήσεις συμμορφώθηκαν και αναπροσάρμοσαν τους μισθούς, ενώ σε 43 περιπτώσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 49.200 ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται και σε άλλες επιχειρήσεις, με την Επιθεώρηση Εργασίας να ενημερώνει τους εργαζομένους για τα δικαιώματά τους. Συγκεκριμένα τονίζει:

  • Είναι παράνομο να σας πληρώνει ο εργοδότης σας λιγότερο από τον νομοθετημένο ελάχιστο μισθό, γι’ αυτό ελέγξτε τον μισθό σας και μιλήστε με τον προϊστάμενό σας ή τον υπεύθυνο μισθοδοσίας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε την αύξηση του μισθού που δικαιούστε. Ο κατώτατος μισθός είναι νόμος και όχι επιλογή.
  • Μπορείτε να καταγγείλετε τον εργοδότη σας εάν σας υποαμείβει. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε με την Επιθεώρηση Εργασίας για περαιτέρω λεπτομέρειες, εφόσον χρειαστεί, απευθυνόμενοι στο τοπικό Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων της περιοχής σας. Η Επιθεώρηση Εργασίας εξετάζει κάθε καταγγελία που λαμβάνει. Οι επιθεωρητές θα εξετάσουν τις αμοιβές όλου του προσωπικού στον χώρο εργασίας σας, όχι μόνο τις δικές σας. Εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας, η Επιθεώρηση δεν πρόκειται να αποκαλύψει ποιος έκανε την καταγγελία.
  • Η Επιθεώρηση Εργασίας θα διαπιστώσει εάν σας οφείλονται χρήματα και θα πει στον εργοδότη σας να σας τα καταβάλει απευθείας. ∆εν θα κλείσει την υπόθεση έως ότου σας καταβληθούν οι οφειλές και αν δεν υπάρχει συμμόρφωση θα επιβάλει κυρώσεις.
  • Ο νόμος για τον κατώτατο μισθό ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια για τους εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Κανένας εργοδότης δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση να καταβάλει στους εργαζομένους του τον νόμιμο κατώτατο μισθό/ημερομίσθιο.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This