Οικονομική ασφυξία για τα ελληνικά νοικοκυριά – Πόσα ξοδεύουμε για στέγαση και φαγητό

Must Read

Το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών σχεδόν εξανεμίζεται προκειμένου να καλυφθεί το κόστος στέγασης και διατροφής, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει να παρουσιάζει το δικό της αφήγημα περί ανάπτυξης. Οι Έλληνες φτωχοποιούνται και η κυβέρνηση αυτοθαυμάζεται για την αύξηση μισθών, την οποία επέφερε προκειμένου να πληρώνουμε το απλησίαστο σούπερ μάρκετ και τα εξωφρενικά ενοίκια. Επέτρεψαν δηλαδή το αδιανόητο ράλι της ακρίβειας και μετά κουνούν το δάχτυλο για την αύξηση των μισθών.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ το 2023 αυξήθηκε κατά 5,3% η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών, δηλαδή οι Έλληνες δαπανούν 20.223,36 ευρώ ετησίως, ήτοι 1.685,28 ευρώ για την κάλυψη αναγκών σε διατροφή και στέγαση.

Το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.315 ευρώ το μήνα, ενώ η μέση ετήσια δαπάνη κατ’ άτομο ανήλθε στα 8.358,24 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 11,2% (841,92 ευρώ ετησίως) σε σύγκριση με το 2022 (7.516,32 ευρώ).

Οι οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο δαπανούν το 16,8% του προϋπολογισμού τους για το ενοίκιο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Tο μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά:

  • τα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,7%),
  • τη στέγαση (14,1%)
  • τις μεταφορές (13,1%)

Το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%) αντιστοιχεί:

  • στην εκπαίδευση
  • και τα οινοπνευματώδη ποτά και καπνό.

Τέλος, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει και τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε φτωχούς και προνομιούχους, καθώς η δαπάνη του φτωχότερου 20% για διατροφή και στέγαση ανέρχεται στο 55,8% των συνολικών δαπανών, ενώ το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού δαπανά το 24,8%.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Να μου απαντήσουν οι παραπάνω ,τι παράγουμε για να κάνουμε εξαγωγές?Φωτοβολταϊκά,Ανεμογεννήτριες εισαγόμενες ,μιας και σε λίγο όλα τα προϊόντα θα τα φέρνουμε από άλλες χώρες Ο ήλιος η θάλασσα και το αγόρι μου δεν φτάνει για εξαγωγή προϊόντων ,ακόμα και εκεί εισαγωγή κάνουμε
    Ότι χαλάσει έρχονται τα πάντα από άλλες χώρες

  2. πουσαι νεοελληνα ακους ή περα βρεχει ??????
    ηταν που ΑΝ ΘΑ ΒΓΑΙΝΑΜΕ ΑΠΤΟ Κ@ΛΟΕΥΡΩ ΘΑ ΤΡΩΓΑΜΕ ΜΕ ΚΟΥΠΟΝΙΑ.!!
    ΠΟΣΟ ΜΛΚΕΣ ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ ΕΙΣΤΕ ΡΕΕΕ????

    καταλαβαινεις πως η χωρα σου ξεπουληθηκε; καταλαβαινεις τι ψηφισε η προδοτικη κυβερνηση της φασιστερας και της παρακμης; έχεις αντιληφθει οτι μολις μεταβιβασε ολη την δημοσια περιουσια, τις παραλιες οπου κανεις τα μπανακια σου, τον φυσικο και ορυκτο πλουτο, και τα δημοσια αεροδρομια και λιμανια που ειχαν απομεινει, στον ευρωπαϊκο μηχανισμο σταθεροτητας για τα επομενα 99 χρονια, και οτι μεχρι τοτε θα εχει αποκτησει και κυριαρχικα δικαιωματα πανω ς’ αυτη την περιουσια;

    έχεις αντιληφθει επισης πως ολα τα νομοσχεδια του κρατους πρεπει πλεον να εγκρινονται απο τους ξενους δανειστες; έχεις καταλαβει οτι το ελληνικο κοινοβουλιο παρεδωσε την εθνικη κυριαρχια της χωρας χωρις τη παραμικρη συζητηση, πως τωρα ο εθνικος προϋπολογισμος και οι φοροι θα επιβαλλονται απευθειας απο τους ξενους δανειστες, απο την κατα τα αλλα «καλη» ευρωπαϊκη ένωση;

    καταλαβαινεις πως οταν δεν θα πετυχαινει η ελλαδα τους δημοσιονομικους στοχους που αυτοι οι «καλοι» ευρωπαιοι θα θετουν για εμας, οτι θα ενεργοποιουνται οι λεγομενοι “κοφτες” που αυτοματως θα εφαρμοζουν επιπλεον περικοπες σε μισθους, συνταξεις, και δημοσιες δαπανες; καταλαβαινεις πως μιλαμε για συνταξεις των 345 ευρω πλεον, που ενδεχεται να κοπουν ακομα περισσοτερο; καταλαβαινεις οτι μιλαμε πλεον για φπα 24% ακομα και για χυμο;!!!!!!!

    καταλαβαινεις πως τωρα οι πλειστηριασμοι των σπιτιων, ακομα και των πρωτων κατοικιων, θα γινονται ηλεκτρονικα χωρις να το αντιλαμβανεται κανενας μεχρι τη στιγμη που θα ερθουν στην πορτα σας για να γινει η εξωση;

    • ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ.!!

      ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ?? ΤΙΠΟΤΑ.

      ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΕΚΟΛΑΤΕ, ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.
      ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This