Το γεφύρι της Αρτας έχουν καταντήσει η αναμόρφωση του αναχρονιστικού πλαισίου για τα τεκμήρια διαβίωσης, ένα μέτρο που επιβάλλεται στους φορολογουμένους εδώ και δεκαετίες και καμία κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να αλλάξει, και το νέο πλαίσιο που φέρνει αυτοματοποιημένες αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες.
Εδώ και μερικούς μήνες έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να «κωδικοποιήσει» το πλαίσιο των τεκμηρίων που καίνε κάθε χρόνο εκατομμύρια φορολογουμένους πληρώνοντας παράλογους φόρους, ενώ η εκτόξευση των τιμών στα ακίνητα «παγώνει» και τις αλλαγές στις αντικειμενικές, που τελευταία φορά αναθεωρήθηκαν το 2021, με την «υπόσχεση» αυτό να πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει προεκλογικά τη μεσοσταθμική τους μείωση κατά 30% έως το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2027. Το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εξαγγελίες για το «λίφτινγκ» στα τεκμήρια διαβίωσης να γίνει στην επόμενη ΔΕΘ (τον Σεπτέμβριο του 2025) και η εφαρμογή του να αρχίσει από τις αρχές του 2026.
Τεκμήριο διαβίωσης είναι το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει ένας φορολογούμενος για να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία, κινητά και ακίνητα (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες, κύρια και δευτερεύουσες, κ.λπ.) καθώς και το ελάχιστο κόστος ετήσιας διαβίωσης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια μεσοσταθμική μείωση των τεκμηρίων κατά 30%, η οποία όμως δεν θα είναι οριζόντια, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει και δημοσιονομικό κόστος, με τα διαθέσιμα κονδύλια, όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, να έχουν εξαντληθεί από τις παρεμβάσεις που έχουν ανακοινωθεί για το 2025 και θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου.
Τροποποίηση
Τα σενάρια που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι είναι να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξωπραγματικά και τα κριτήρια έχουν παραμείνει σταθερά, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν βιώσει η χώρα και οι φορολογούμενοι.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα τροποποιηθούν και οι διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.
H κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι το 2025 δεν θα ανοίξει καμία συζήτηση για αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει στον σχετικό προγραμματισμό, ώστε να ανατεθεί σε ορκωτούς εκτιμητές η εκτίμηση της κατάστασης στις πολλές χιλιάδες γεωγραφικές ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η χώρα για τις ανάγκες υπολογισμού όλων των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο η εκτίμηση των τρεχουσών τιμών ακινήτων, μια διαδικασία η οποία είναι δεδομένο ότι θα βγάλει εντυπωσιακές διαφορές σε πολλές περιοχές της χώρας (κυρίως στο λεκανοπέδιο και στις τουριστικές περιοχές) λόγω των ανατιμήσεων της τελευταίας τετραετίας. Η κύρια αιτία του «πάγου» που μπαίνει είναι ότι μετά θα πρέπει να τρέξουν εκατοντάδες προσομοιώσεις, προκειμένου να καταγραφούν οι επιπτώσεις στους 20 φόρους που επηρεάζονται και ειδικά στον ΕΝΦΙΑ. Μια τέτοια διαδικασία θα έφερνε σημαντικές αυξήσεις στον φόρο ακινήτων και θα απαιτούνταν έξτρα κονδύλια για τον μετριασμό των επιπτώσεων.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία