Τι αλλάζει στα Κτηματολογικά Γραφεία

Ποια έγγραφα θα υποβάλλονται μόνο ψηφιακά μέσω του ktimatologio.gov.gr και του ktimatologio.gr. από σήμερα

Must Read

Μόνο ψηφιακά, μέσω του ktimatologio.gov.gr και του ktimatologio.gr., θα πραγματοποιείται από σήμερα Δευτέρα η υποβολή πράξεων και αιτήσεων σε όλα τα Κτηματολογικά Γραφεία και τα υποκαταστήματα της χώρας. Η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των πράξεων και αιτήσεων ξεκίνησε από τα Κτηματολογικά Γραφεία και υποκαταστήματα του Ελληνικού Κτηματολογίου στην Περιφέρεια Αττικής και συνεχίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, ενώ πλέον επεκτείνεται στις συναλλαγές με όλα τα γραφεία.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Συγκεκριμένα, μόνο ψηφιακά θα υποβάλλονται:

1) Πράξεις που συντάσσονται από συμβολαιογράφους και υποβάλλονται προς εγγραφή από τους ίδιους και από φυσικά και νομικά πρόσωπα, εξαιρουμένων των συμβολαιογραφικών πράξεων
α) διανομής,
β) ανταλλαγής,
γ) τροποποιήσεων οριζόντιων και καθέτων ιδιοκτησιών που περιέχουν περισσότερα του ενός ΚΑΕΚ και
δ) σύστασης οροφοκτησίας με πώληση.

2) Πράξεις που συντάσσονται ή και διακινούνται από δικηγόρους και αφορούν
α) εξάλειψη εμπράγματων ασφαλειών και
β) εγγραφή προσημείωσης.

3) Αιτήσεις εξωδικαστικών διορθώσεων, όπως αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλων σφαλμάτων και αιτήσεις του άρθρου 6 παρ. 4 του ν. 2664/1998, που υποβάλλονται από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, δικαστικούς επιμελητές, καθώς και από φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με την επέκταση της εφαρμογής της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων διόρθωσης πανελλαδικά επιδιώκει να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων, επιταχύνοντας τη διεκπεραίωση των σχετικών υποθέσεων με ψηφιακό τρόπο, ενώ παράλληλα εξοικονομεί πόρους και μειώνει το διοικητικό κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών του. Κίνηση απαραίτητη εν όψει της επικείμενης λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στις 30/11/2024, καθώς το επόμενο δίμηνο αναμένεται η υποβολή μεγάλου αριθμού αιτήσεων διόρθωσης

Παράλληλα, από σήμερα καθιερώνεται σε όλη τη χώρα ενιαίο και διευρυμένο ωράριο, από τις 08.30 έως και τις 13.30, για την επιτόπια έρευνα των βιβλίων και των τηρούμενων αρχείων των Κτηματολογικών Γραφείων και υποκαταστημάτων. Ταυτόχρονα, η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από το Κτηματολόγιο, ως ο πρώτος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα ο οποίος εφαρμόζει την ΑΙ στις διοικητικές αποφάσεις, επιταχύνει σημαντικά τις ενέργειες ελέγχου των προϊσταμένων των Κτηματολογικών Γραφείων, μειώνει δραστικά τον χρόνο και το κόστος των διαδικασιών και εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες και επαγγελματίες.

Τέλος, σημειώνεται ότι συνεχίζεται σήμερα στις επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Διαβάστε ακόμα:

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ..
    Κοίτα νενέκο μου κτηριάρα το κτηματολόγιο..
    Για να ξέρεις δηλαδή,ότι δεν τους πληρώνεις αδίκως αυτούς τους γ@μημένους..

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This