Παραδοχή Τσακλόγλου για τους «κόφτες»

Συντάξεις: Ο υφ. Κοινωνικής Ασφάλισης επιβεβαιώνει την Κεραμέως για το «πάγωμα» των αυξήσεων λόγω εισφοράς αλληλεγγύης

Must Read

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου επιβεβαίωσε χθες, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, όσα είχε δηλώσει προ ημερών και η υπουργός Εργασίας
Νίκη Κεραμέως σχετικά με τη θέσπιση «κόφτη» στις αυξήσεις των συντάξεων για όσους επηρεάζονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

  • Από τον Σπύρο Γεράρδη

Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας, με μοναδικό σκοπό να μην καταργήσουν τη μνημονιακή περικοπή της ΕΑΣ, είναι να ενεργοποιείται ένας «κόφτης», που θα προστατεύει μεν τους συνταξιούχους από την παρακράτηση, θα «πετσοκόβει» δε την αύξηση στη σύνταξή τους. Με το ισχύον καθεστώς, εάν ένας συνταξιούχος βρίσκεται π.χ. στα 1.390 ευρώ μεικτά, με την αύξηση 2,5% που θα δοθεί τον Γενάρη θα δει τη σύνταξή του να αυξάνεται αρχικά στα 1.424,75 ευρώ, ωστόσο επειδή ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, που είναι το όριο ενεργοποίησης της εισφοράς, θα του παρακρατηθεί 3% και θα πέσει στα 1.382,05 ευρώ.




 

Για να διορθώσει την αδικία, η κυβέρνηση σχεδιάζει τον «κόφτη» που θα περιορίζει την αύξηση της σύνταξής του στο 0,7%, ώστε να φτάσει στα 1.399,73 ευρώ και να μην υποστεί την παρακράτηση της ΕΑΣ. Κάτι αντίστοιχο θα θεσπιστεί και για όσους βρίσκονται εντός της περιμέτρου της ΕΑΣ, καθώς γι’ αυτούς σε ενδεχόμενη αύξηση ύψους 2,5% ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλάξουν εισοδηματική κατηγορία και να αυξηθεί το ποσοστό της παρακράτησης.

«Ως πολιτική είναι κακοσχεδιασμένη. Πού είναι ο κακός σχεδιασμός; ∆εν είναι όπως είναι, για παράδειγμα, οι φορολογικές κλίμακες, όπου ο συντελεστής επιβάλλεται στο εισόδημα πάνω από την κλίμακα. Εδώ, αν περάσει και ένα ευρώ το όριο, το αντίστοιχο ποσοστό πηγαίνει σε ολόκληρη τη σύνταξή σου. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν περιπτώσεις παλαιότερα όπου είδαμε ότι υπήρχαν συνταξιούχοι οι οποίοι μετά τις αυξήσεις, τις οποίες δώσαμε ακριβώς επειδή άλλαξαν κλιμάκιο ή μπήκαν στα κλιμάκια της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είδαν τη σύνταξή τους να μειώνεται» παραδέχτηκε ο υφυπουργός. «Οπότε αυτό που έχουμε πει είναι ότι σχεδιάζουμε μέτρα τώρα, ώστε αυτό να μη συμβεί σε καμία περίπτωση. ∆ηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει συνταξιούχος ο οποίος θα δει μείωση στη σύνταξή του ως αποτέλεσμα της αύξησης την οποία πήρε στην ετήσια σύνταξή του και της επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης αργότερα» σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου, για να προσθέσει ότι «ουσιαστικά “κόφτης” θα μπαίνει. ∆ηλαδή, ας πούμε ότι ανεβαίνει η σύνταξή μου τόσο, λόγω εισφοράς αλληλεγγύης πέφτει ακόμα πιο πριν και από εκεί που ήμουν πριν. Ουσιαστικά αυτό που λέμε είναι ότι θα σταματάει στο όριο. ∆ηλαδή ο συνταξιούχος θα βλέπει κάποια αύξηση, δεν θα είναι βέβαια ολόκληρη, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να δει αυτήν τη μείωση την οποία είχε παλαιότερα και προφανώς την επόμενη χρονιά θα δει την κανονική αύξηση».

Υπενθυμίζεται ότι οι συντελεστές ΕΑΣ όπως διαμορφώθηκαν με τον νόμο 3863 είναι:

  • Για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, ποσοστό 3%.
  • Για συντάξεις από 1.700,1 έως 2.000 ευρώ, ποσοστό 6%.
  • Για συντάξεις από 2.000,1 έως 2.300 ευρώ, ποσοστό 7%.
  • Για συντάξεις από 2.300,1 έως 2.600 ευρώ, ποσοστό 9%.
  • Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, ποσοστό 10%.
  • Για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ, ποσοστό 12%.
  • Για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ, ποσοστό 13%.
  • Για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 14%.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This