Ακίνητα: Αυξήσεις, αλλά βραδύτερες

Σύμφωνα με τους μεσίτες, το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» πυροδότησε τις επιπλέον ανατιμήσεις - Η εικόνα της αγοράς

Must Read

Δεν έχει τέλος η αύξηση των τιμών των ακινήτων, τόσο για αγορά όσο και για ενοικίαση, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα επιβίωσης σε όσους δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Όπως επισήμανε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, «η αγορά ακινήτων βρίσκεται αυτή τη στιγμή ακόμα σε άνοδο, αν και με επιβραδυντικούς ρυθμούς αύξησης των τιμών. Είμαστε ήδη σε μονοψήφιο ποσοστό αύξησης και αυτό είναι φυσιολογικό μετά τη συνεχιζόμενη απότομη άνοδο των τιμών ενοικίασης αλλά και αγοράς των τελευταίων ετών» πρόσθεσε.

 

Μιλώντας για τη στεγαστική κρίση, εκτίμησε ότι εμφανίζεται ως το αποτέλεσμα της ανόδου αυτής, κυρίως βέβαια για τις τιμές μίσθωσης, στις οποίες δύσκολα ανταποκρίνεται ο μέσος Έλληνας, δεδομένου του αναλογικά μικρού εισοδήματός του. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση όχι μόνο δεν βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος, αλλά μάλλον το διογκώνουν!

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» ως συνέχεια του «Σπίτι μου 1», επισήμανε ότι είναι βοηθητικό για την αγορά ακινήτων από ανθρώπους που έχουν βγει τελείως από αυτή την ιδέα, γιατί πιθανώς να μην μπορούν να δανειοδοτηθούν από το τραπεζικό σύστημα. Είναι όμως προβληματικό, όπως αποδείχτηκε και το «Σπίτι μου 1», καθότι αύξησε τις αξίες ακινήτων στην πιο ευαίσθητη κατηγορία, αυτή των οικιστικών ακινήτων, με αποτέλεσμα τη σοβαρή στρέβλωση, την εξάλειψη του όποιου επιτοκιακού οφέλους του προγράμματος στη διάρκεια των ετών από την άνοδο της τιμής του ακινήτου που αγοράζεται τη δεδομένη στιγμή λόγω αυξημένης ζήτησης, αλλά και -το κυριότερο απ’ όλα-, την απορρόφηση και άλλων ακινήτων από το ήδη προβληματικό απόθεμα.

Απαιτούνται προσεκτική μελέτη της αγοράς στο πώς κινείται και όχι πρόχειρες διαπιστώσεις, συζήτηση με όλους τους φορείς που την απαρτίζουν για να υπάρχει συνολική αποτίμηση, γρήγορη επιτέλους διαδικασία μεταβιβάσεων αλλά και κεντρικός συντονισμός μιας αγοράς που στηρίζει σοβαρά την ελληνική οικονομία, είπε ο Λευτέρης Ποταμιάνος.

Οι φοροαπαλλαγές

Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση έριξε στη μάχη το όπλο των φοροαπαλλαγών για όσους ανοίγουν κλειστές κατοικίες ή τις αφαιρούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και τις διαθέτουν προς ενοικίαση. Ο κ. Ποταμιάνος σημείωσε: «Για εμάς τους ανθρώπους της αγοράς ακινήτων, που γνωρίζουμε βαθιά τις παθογένειες του συστήματος, οι ενέργειες που υιοθετούνται μας δημιουργούν ερωτήματα κατά πόσον μελετάται αυτή όσο θα έπρεπε. Η φοροαπαλλαγή των ιδιοκτητών κλειστών ακινήτων είναι σωστό μέτρο, αλλά αμφίβολο πόσα ακίνητα θα διοχετευτούν, καθόσον είναι πασιφανές ότι τα περισσότερα κλειστά ακίνητα βρίσκονται στα χέρια λίγων ιδιοκτητών, όπως είναι ιδρύματα, κληροδοτήματα, δημόσιοι οργανισμοί, τράπεζες και funds διαχείρισης δανείων».

Το «κλείσιμο», τέλος, τριών δημοτικών διαμερισμάτων μάλλον διερευνητικό μέτρο θα το χαρακτήριζε κανείς και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα πετύχει να διαθέσει περισσότερα ακίνητα στις συγκεκριμένες τοπικές αγορές ή, αντιθέτως, δημιουργεί θέματα κλειστού ανταγωνισμού, κατέληξε ο κ. Ποταμιάνος.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This