Μια σειρά από κινδύνους κρύβεται πίσω από την ανοδική πορεία που παρουσιάζει το ΑΕΠ της χώρας, η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να «κατεβάσει» ρυθμούς και να κινηθεί κάτω από το 1%.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε νέα έκθεσή του σημειώνει πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έρχεται μέσα σε ένα ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον, το οποίο μπορεί να την επηρεάσει άμεσα. Ανάμεσα στους κινδύνους που παραθέτει είναι οι εξής:
- Η μικρή αναζωπύρωση του πληθωρισμού και η πίεση στο κόστος στέγασης ενδέχεται να οδηγήσουν, βραχυπρόθεσμα, σε μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης.
- Σε μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παράγοντες που εμπίπτουν στο ευρύτερο πλαίσιο «περιβάλλον – κοινωνία» αποτελούν επιπρόσθετες πηγές αβεβαιοτήτων για τη χώρα. Ποιότητα περιβάλλοντος, πυρκαγιές, υδάτινοι πόροι και Δημογραφικό θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς επηρεάζουν το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.
- Το δομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη συνολικά, με το υψηλότερο κόστος της ενέργειας σε σύγκριση με τους βασικούς εμπορικούς εταίρους, που ανέδειξε η πρόσφατη έκθεση του Μάριο Ντράγκι, ανακλάται και στην ελληνική βιομηχανία, με δυσμενείς συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα, στις επενδύσεις και στον πληθωρισμό.
- Οι γραφειοκρατικές και διοικητικές καθυστερήσεις θέτουν εμπόδια στη γρήγορη υλοποίηση των νομοθετημένων μεταρρυθμίσεων, δυσκολεύοντας την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Επίσης, η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης καθυστερεί σε ορισμένες περιοχές λόγω της αβεβαιότητας ως προς την υποχώρηση του πληθωρισμού, ενώ άρχισε αργότερα από ό,τι αναμενόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (US Federal Reserve) να μειώνει το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης (Fed funds rate) κατά 50 μ.β. στις 18 Σεπτεμβρίου.
O υψηλός πληθωρισμός, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες, περιπλέκει τη νομισματική πολιτική, δημιουργώντας αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τον ρυθμό ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής ύστερα από την παρατεταμένη περίοδο νομισματικής σύσφιξης των τελευταίων ετών. Ταυτόχρονα, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις εντείνουν περαιτέρω την αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού.
Επιπλέον, η εκλογική αναμέτρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες προκαλεί αβεβαιότητα σε σχέση με ενδεχόμενες αλλαγές της εμπορικής και βιομηχανικής πολιτικής έναντι των εμπορικών της εταίρων, και ο κλάδος της μεταποίησης χαρακτηρίζεται από αρνητικά σημάδια.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού, η ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της E.E. έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας, που αναδεικνύει η πρόσφατη έκθεση Ντράγκι, απαιτεί γρήγορες και καθοριστικές αποφάσεις για ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας και επενδύσεων σε καινοτομία, άμυνα και ενεργειακή αυτονομία από τις μεγάλες οικονομίες της Ε.Ε.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
δεν σημαίνει απολύτως τίποτε, αν δεν εξετασθεί σε συνάρτηση με το κόστος ζωής, ώστε τελικά να προκύψει η αγοραστική δύναμη τού καταναλωτή. Με φόρους επί φόρων, όπως βάζει η κυβέρνηση και μ’ έναν ΦΠΑ στα 24%, η άνοδος τού ΑΕΠ παραμένει γράμμα κενό.
..
Ολοι μαζί πρέπει να συνδράμουμε για την πάταξη της φοροδιαφυγής!..
Ορίστε..Ανέβηκε το Αεπ..
..(Του ράιχ στάντ!)