Ακίνητα: Σοκάρουν οι αυξήσεις

Στοιχεία έρευνας της Geoaxis αποκαλύπτουν ότι σε πέντε ενδεικτικές περιοχές της Αττικής οι τιμές ανέβηκαν κατά 25% την τελευταία διετία και κατά 80% τα τελευταία δέκα χρόνια

Must Read

Τις τραγικές συνέπειες της απόφασης της κυβέρνησης να αφήσει αρρύθμιστη και ανεξέλεγκτη την αγορά των ακινήτων βιώνουν εκατομμύρια Έλληνες χωρίς ιδιόκτητη κατοικία. Μάλιστα, τα στοιχεία αποτυπώνουν πως τα ελάχιστα μέτρα που ελήφθησαν, όπως το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», όχι απλά δεν οδήγησαν σε μείωση των τιμών, αλλά αντιθέτως συνέτειναν στην αύξησή τους. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε η Geoaxis και αποκαλύπτουν ότι σε πέντε ενδεικτικές περιοχές της Αττικής οι τιμές αυξήθηκαν κατά 25% την τελευταία διετία και κατά 80% τα τελευταία δέκα χρόνια!

Ειδικότερα, η Geoaxis παρακολούθησε την πορεία των τιμών σε Περιστέρι, Αμπελοκήπους, Παλαιό Φάληρο, Χολαργό και Μαρούσι και τα ευρήματα σοκάρουν. Το επίπεδο της αύξησης των τιμών πώλησης για τα νεόδμητα διαμερίσματα προσδιορίζεται στο 8,51% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και στο καθόλου ευκαταφρόνητο 24,70% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Για τα διαμερίσματα παλαιότητας η αύξηση είναι επίσης πολύ μεγάλη (7,81% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και 22,68% σε σχέση με δύο χρόνια πριν). Σε βάθος δεκαετίας, η μέση αύξηση της αξίας κάθε τύπου διαμερίσματος μετρήθηκε κοντά στο 80%, οδεύοντας προς τον διπλασιασμό της τιμής.

Στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα, μέσης επιφανείας 105 τ.μ., διάμεσης ηλικίας μόλις ενός έτους και 2ου ορόφου, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (4.267 ευρώ/τ.μ., από 4.048 ευρώ/τ.μ., με ετήσια άνοδο 5,41%), και εν συνεχεία κατά σειρά: στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (3.715 ευρώ/τ.μ., από 3.400 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 9,26%), στο Μαρούσι (3.600 ευρώ/τ.μ., από 3.304 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,96%), στους Αμπελοκήπους (3.080 ευρώ/τ.μ., από 2.795 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 10,20%) και, τέλος, στο Περιστέρι (2.610 ευρώ/τ.μ., από 2.401 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,70%).

Όσον αφορά τα διαμερίσματα παλαιότητας, μέσης επιφανείας 106 τ.μ., διάμεσης ηλικίας 44 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα κατέδειξε ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.432 ευρώ/τ.μ., από 2.235 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,81%) και εν συνεχεία κατά σειρά: στο Μαρούσι (2.000 ευρώ/τ.μ., από 1.850 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,11%), στο Παλαιό Φάληρο (1.893 ευρώ/τ.μ., από 1.751ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,11%), στο Περιστέρι (1.588 ευρώ/τ.μ., από 1.487 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,79%) και, τέλος, στην περιοχή των Αμπελοκήπων (1.562 ευρώ/τ.μ., από 1.457 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 7,21%),

Η αδυναμία ενός πολύ μεγάλου ποσοστού σημερινών νέων να αποκτήσουν ιδιόκτητο σπίτι διαμορφώνει τη γενιά ενοικιαστών (Generation Rent), η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει τις επόμενες δεκαετίες ακόμη και στις χώρες υψηλής ιδιοκατοίκησης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία. Χαρακτηριστικά, η μείωση του ποσοστού ιδιοκατοίκησης κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες το χρονικό διάστημα 2019-2022, σε απόλυτα νούμερα, αντιστοιχεί περίπου σε 102.695 κατοικίες.

Το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αύξησης βασικού μισθού και αξίας ακινήτων είναι αποκαλυπτικό και εξηγεί πλήρως με χρηματοοικονομικούς όρους τη στροφή στην ενοικίαση.

Σύμφωνα με τη Eurostat, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του βασικού μισθού μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιανουαρίου 2023 ήταν +2%, όταν, σύμφωνα με τη Geoaxis, η μέση αύξηση των αξιών παλαιότερων και νεόδμητων διαμερισμάτων στις πέντε περιοχές που παρακολουθούμε είναι 49%.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This