Μέχρι και η ΕΛΣΤΑΤ καταρρίπτει το αφήγημα Μητσοτάκη για την ακρίβεια

Αρκείται σε ανέξοδες διακηρύξεις και κενές υποσχέσεις

Must Read

Καλπάζει η ακρίβεια στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύεται περίτρανα από τα στοιχεία (και) της ΕΛΣΤΑΤ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται πεισματικά να ελέγξει την αισχροκέρδεια και τα καρτέλ, και αρκείται σε ανέξοδες διακηρύξεις και κενές υποσχέσεις.

Ο πληθωρισμός στην χώρα μας διατηρείται σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με την Ευρωζώνη όσο και άλλες χώρες και οι πολίτες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις αναφορικά με την αγοραστική τους δύναμη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η κατάσταση στα τρόφιμα είναι και τον Σεπτέμβριο αρνητική για τον καταναλωτή.

Τα προϊόντα που ανατιμήθηκαν

Πληθωρισμός 2,9% σε ετήσια βάση (έναντι 3% τον Αύγουστο) καταγράφεται τον Σεπτέμβριο, με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) να κινείται στο 3,1%. Ο δείκτης των τροφίμων έφτασε στο 3,2%.

Σημαντικές αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση σημειώθηκε στις ομάδες της Στέγασης (5,9%), στα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια (5,5%) και σε Ένδυση-Υπόδηση (4,4%). Υψηλός παραμένει και ο πληθωρισμός τροφίμων, με την άνοδο των τιμών σε σχέση με έναν χρόνο πριν να διαμορφώνεται στο 3,2%.

Η κατάσταση με τα τρόφιμα είναι και πάλι αρνητική, καθώς η τιμή του ελαιόλαδου είναι αυξημένη σε ετήσια βάση κατά 38,9%, των ψαριών κατά 9,9% και των φρούτων κατά 7,7%.

Ακριβότερο κατά 11,3% ήταν το ρεύμα και κατά 20,2% το φυσικό αέριο, ωστόσο, υπήρξε μείωση 12,6% σε καύσιμα-λιπαντικά. Εκτοξεύτηκε κατά 36,4% το κόστος μεταφοράς με αεροπλάνο ενώ ανατιμήσεις 14% καταγράφονται στα ασφάλιστρα Υγείας και 5,6% στα ασφάλιστρα οχημάτων.

Σε μηνιαία βάση καταγράφονται ισχυρές τάσεις ανατιμήσεων στα νωπά φρούτα και τα λαχανικά. Ειδικότερα, τα πρώτα ανατιμήθηκαν κατά 9,1% από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο και ταδεύτερα κατά +7,3%. Οι τιμές στις πατάτες αυξήθηκαν σε έναν μόλις μήνα κατά 4,2%.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This