Γκρίνιες, αιτήματα για παρατάσεις και οργή προκαλούν κάθε χρόνο οι καθυστερήσεις στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Πάγια τακτική της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου είναι να φέρνει φορολογικά νομοσχέδια ελάχιστους μήνες πριν ανοίξει το TaxisNet και οι υπηρεσίες να μην έχουν χρόνο να θέσουν σε εφαρμογή τις νέες διατάξεις.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πλατφόρμα να ξεκινά με μεγάλη καθυστέρηση και τα χρονοδιαγράμματα να σφίγγουν ασφυκτικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το φετινό, όταν αγανακτισμένοι φοροτεχνικοί – λογιστές αναρτούσαν συνεχώς μια λίστα με όλα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες του συστήματος. Κατά την περσινή περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η πλατφόρμα άνοιξε για τα φυσικά πρόσωπα στις 25 Απριλίου και για τα νομικά πρόσωπα 1η Μαΐου.
Το χάος που προκλήθηκε πέρυσι από την εφαρμογή του νέου συστήματος των προσυμπληρωμένων κωδικών και από τα πολλαπλά λάθη στα διαβιβαζόμενα δεδομένα οδήγησε σε «έμφραγμα» τον κλάδο των λογιστών και σε σημαντικές καθυστερήσεις των υποβολών. Ετσι το οικονομικό επιτελείο αναγκάστηκε να δώσει παρατάσεις, οι οποίες έφτασαν έως τις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 9 Αυγούστου για τις επιχειρήσεις, δηλαδή περίπου 40 ημέρες μετά την αρχική προθεσμία.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο ήταν προκαθορισμένος ο χρόνος κλεισίματος το TaxisNet και η καταληκτική ημερομηνία ήταν η 31η Ιουλίου. Ωστόσο, ουδέποτε είχε ανακοινωθεί (και νομοθετηθεί) συγκεκριμένη ημέρα ανοίγματος της πλατφόρμας για τις φορολογικές δηλώσεις.
Αλλαγές
Πλέον αυτή η ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου κάθε χρόνο και θα συμπεριληφθεί σε διάταξη που θα καταθέσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, ενώ η διαδικασία θα ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου προκειμένου να υπάρχει καθαρός χρόνος μισού μήνα για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου.
Το νέο πλαίσιο δεν θα αφήνει ανεπηρέαστους όσους κρατικούς λειτουργούς καθυστερούν τις διαδικασίες. Στελέχη των εργοδοτικών φορέων και όσων φορέων υποχρεούνται να αποστείλουν στοιχεία εισοδημάτων και δαπανών των φορολογουμένων στην εφορία αλλά και στελέχη της ΑΑΔΕ θα έρχονται αντιμέτωπα με τσουχτερά πρόστιμα, αν διαπιστωθεί πως κωλυσιεργούν.
Από το κάδρο των προστίμων δεν θα ξεφεύγει ούτε ο ίδιος ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, η θητεία του οποίου θα ανανεωθεί για επιπλέον πέντε χρόνια. Το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 2.500 ευρώ και θα αφορά τόσο τη μη διαβίβαση των στοιχείων όσο και την αποστολή λανθασμένων στοιχείων, και θα προσαυξάνεται για κάθε μέρα καθυστέρησης.
Το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί από το 2025, ενώ η προετοιμασία αρχίζει από τις 15 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου, οπότε θα λήξει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Με τον τρόπο αυτό μπαίνει τέρμα στις παρατάσεις των φορολογικών δηλώσεων, που έφτασαν τα προηγούμενα χρόνια να υποβάλλονται έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι ημερομηνίες-κλειδιά
Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, οι ημερομηνίες-κλειδιά που θα ισχύσουν από το 2025 και σε μόνιμη βάση είναι οι ακόλουθες:
- Εως τις 15 Δεκεμβρίου η ΑΑΔΕ ανοίγει το Μητρώο, στο οποίο θα καταχωρίζονται τα στοιχεία από τους εργοδοτικούς φορείς, τις τράπεζες, τα ιδιωτικά σχολεία, τις χρηματιστηριακές εταιρίες, τις εταιρίες ενέργειας, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας κ.λπ.
- Εως τη 16η Ιανουαρίου οι ανωτέρω φορείς υποχρεούνται να συγκεντρώνουν τα στοιχεία για τη μισθοδοσία των εργαζομένων που απασχολούν.
- Εως το τέλος Φεβρουαρίου (28 ή 29) οι εργοδοτικοί φορείς υποχρεούνται να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων ή των συνταξιούχων.
- Εως τις 15 Μαρτίου η ΑΑΔΕ υποχρεούται να επεξεργαστεί τα στοιχεία των εισοδημάτων και των δαπανών των φορολογουμένων, να προσυμπληρώσει τις φορολογικές δηλώσεις και να τις ανεβάσει στην πλατφόρμα.
- Στις 15 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και θα παραμείνει ανοιχτή έως την 15η Ιουλίου.
Κλιμακωτή έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος
Παράλληλα, θα υπάρξει κλιμακωτή αύξηση της έκπτωσης για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με κριτήριο το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία.
Η έκπτωση θα είναι 4%, αν η δήλωση υποβληθεί τρεις μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί. Οσο περνά ο χρόνος υποβολής τόσο θα μειώνεται και η έκπτωση. Εφόσον η φορολογική δήλωση κατατεθεί από την 1η Απριλίου έως και τις 15 Ιουνίου, η έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή περιορίζεται στο 3% (όπως ισχύει σήμερα, χωρίς κανέναν περιορισμό χρόνου υποβολής) και στο 2% για όσους αποφασίσουν να ολοκληρώσουν τη φορολογική τους υποχρέωση από τις 16 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου.
Τα νέα οικονομικά κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, έτσι ώστε να αποδυναμωθεί η διαδικασία των οκτώ δόσεων τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου και η τελευταία έως τον Φεβρουάριο του επομένου έτους.
Υπενθυμίζεται πως όσοι υποβάλουν τη δήλωση μετά τη 15η Ιουλίου θα έχουν πρόστιμο ύψους 100 ευρώ αν είναι φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί συνταξιούχοι), 250 ευρώ αν τηρούν απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία