ΤτΕ: Σημάδια κόπωσης στα έσοδα από τον τουρισμό

Τι δείχνουν οι αρθμοί

Must Read

Σύμωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν και από επίσημες ενημερώσεις, «σημάδια κόπωσης» εμφανίζουν εσχάτως τα έσοδα από τον τουρισμό. Τα δεδομένα που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι τον Αύγουστο οι εισπράξεις -από τον τουρισμό– κατέγραψαν μείωση κατά 1,8%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023, ενώ στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου οι εισπράξεις αυξήθηκαν μόνο κατά 3,2%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Οι αφίξεις πάντως τουριστών στο οκτάμηνο εμφάνισαν αύξηση κατά 9,9%.

Στις γενικότερες εξελίξεις, στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, στο οκτάμηνο καταγράφεται αύξηση του ελλείμματος κατά 989,5 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να ανέλθει στα 7,3 δισεκ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, λόγω της αύξησης των εισαγωγών και της ταυτόχρονης μείωσης των εξαγωγών. Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,4% ( 4,2% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,9% (2,9% σε σταθερές τιμές). Σε τρέχουσες τιμές, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα παρουσίασαν μείωση κατά 1,9%, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές κατέγραψαν αύξηση κατά 3,6% ( 4,7% και 3,8% σε σταθερές τιμές, αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών διευρύνθηκε λόγω της βελτίωσης -πρωτίστως- των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών και -σε μικρότερο βαθμό- του ισοζυγίου μεταφορών. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2024, το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό), διευρύνθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 7,9 δισεκ. ευρώ.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν καθαρές ροές ύψους 1,4 δισεκ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, σημείωσαν καθαρές ροές ύψους 2,7 δισεκ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στην άνοδο κατά 4,0 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους αντανακλά κυρίως την άνοδο κατά 6,2 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, καθώς και την αύξηση κατά 1,8 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές εγχώριων επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This