Αναστάτωση προκαλεί και στους κόλπους των επενδυτών το πολεοδομικό χάος που έχει προκύψει με την εφαρμογή των ευνοϊκών διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει παγώσει η έκδοση αδειών δόμησης σε πολλές περιοχές της χώρας, ειδικά της Αττικής, ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν η οποία απόφαση θα επηρεάσει και άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Κατά της διάρκεια της 25ης Prodexpo ο Παναγιώτης Μπερνίτσας, managing partner της Bernitsas Law, υποστήριξε ότι αν μια πράξη έδινε σε κάποιον δικαίωμα να χτίσει και στη συνέχεια ακυρωθεί, ανοίγει θέμα αποζημιώσεων από το κράτος, κάτι όμως που θα χρειαστεί πολλά χρόνια. «Ο ΝΟΚ ψηφίστηκε το 2012 κι ακόμα συζητάμε τα στοιχειώδη» είπε χαρακτηριστικά, πρόσθετοντας πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν βελτιώσεις στη νομοθεσία, απαιτούνται όμως κι άλλες. Ειδική αναφορά έκανε στο πρόβλημα με τη μετάβαση από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία, αλλά και στις 500.000 αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες, με τις περισσότερες επιτροπές να μην έχουν καν συσταθεί.
Αναφερόμενη στο ζήτημα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού η Δίκα Αγαπητίδου, γενική διευθύντρια της Αθηναϊκής Οικονομικής/JLL, χαρακτήρισε την αβεβαιότητα τον χειρότερο σύμβουλο. «Έχουν δημιουργηθεί μεγάλη αναταραχή και αναβρασμός για έναν νόμο που ψηφίστηκε το 2012. Μας πήρε 12 χρόνια για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει θέμα» τόνισε η κυρία Αγαπητίδου, εξηγώντας ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα κρίνει αν είναι συνταγματικές οι διατάξεις για τα μπόνους του ΝΟΚ. Σημείωσε ότι θα έπρεπε να υπάρχει σωστή διαβούλευση πριν από κάθε νομοθέτηση, ώστε να αποφεύγεται όλη αυτή η αβεβαιότητα. Πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΝ έχει κάνει ένα βήμα πίσω και ζητάει από το ΣτΕ να μην τα καταργήσει, αλλά να ζητήσει την αυστηρή τήρησή τους, ενώ οι δήμοι μιλούν για καταστροφή του περιβάλλοντος και ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικά τα μπόνους δόμησης.
Τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί επενδυτές λόγω του ΝΟΚ ανέδειξε ο Φώτης Γιόφτσιος, διευθύνων σύμβουλος της Ten Brinke Hellas, τονίζοντας ότι το θέμα πρέπει να λυθεί σύντομα και να μην επαναληφθεί. «Πλήττεται η εικόνα της χώρας μας από τα μπρος πίσω με τις οικοδομικές άδειες. Επικρατεί τεράστια ανασφάλεια και αρκετοί έχουν υποστεί ζημιά από αυτή την κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Γιόφτσιος. Έκανε λόγο για μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, εξηγώντας ότι οι επενδυτές χρειάζονται αξιόπιστη νομοθεσία.
Τα προβλήματα που δημιουργεί η άναρχη δόμηση ανέδειξε και ο Μάξιμος Καλατζής, διευθύνων σύμβουλος της Makt, λέγοντας ότι ο ΝΟΚ θεσπίστηκε χωρίς διευκρινίσεις, δίνοντας το ελεύθερο στην ερμηνεία. «Τα ζητήματα συντελεστή δόμησης, κάλυψης, ύψους, πρέπει να τα αποτυπώσουμε και να τα έχουμε μπροστά μας» είπε ο κ. Καλατζής.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Το ΣτΕ κρίνει την τύχη του!
- Το Υπ. Ενέργειας επιμένει στα μπόνους δόμησης!