Το 2029 χρέος όσο το… 2009!

Ο διεθνής οίκος Scope Ratings εκτιμά ότι σε 5 χρόνια θα... επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν όταν μπήκαμε στα Μνημόνια

Must Read

Την απομείωση του ελληνικού χρέους θεωρεί «οδηγό» για την αξιολόγηση της χώρας μας ο Scope Ratings σε νέα έκθεσή του. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθεί στο 150,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029, από το υψηλό του 207% το 2020.

Εάν επιτευχθεί αυτό, τότε ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδα θα είναι ο χαμηλότερος από τις αρχές της ελληνικής κρίσης το 2009 και χαμηλότερα από τον δείκτη χρέους της Ιταλίας (με υψηλότερη αξιολόγηση BBB+) έως το 2027. Θα επιστρέψει δηλαδή στα επίπεδα που ήταν πριν οδηγηθούμε στην καταστροφική λαίλαπα των Μνημονίων, με τη μόνη διαφορά ότι έως τότε θα έχουν καταστραφεί γενιές Ελλήνων και θα έχουν ξεπουληθεί σχεδόν όλες οι βασικές υποδομές του ελληνικού κράτους!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη μια αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή φέτος, ύψους 7,9 δισ. ευρώ, των δόσεων των GLF που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028. «Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει ή έστω και ελαφρώς θα υπερβεί τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024 του 2,1% του ΑΕΠ. Επικαιροποιήσαμε την υπόθεσή μας για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2025- 27, στο υπόλοιπο της θητείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει η Scope. Οι προβλέψεις της Scope για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους προϋποθέτουν ανάπτυξη κατά 2,4% για το τρέχον έτος και κατά 1,9% για το 2025, ελαφρώς αναθεωρημένη προς τα πάνω από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου. Η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, που υπερβαίνει την τάση, τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό, την εύρωστη ιδιωτική κατανάλωση (αξιοποιώντας τις εναπομείνασες αποταμιεύσεις από την πανδημική κρίση) και τις καλύτερες επενδύσεις λόγω της ενισχυμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών. Σημειώνεται πως η μέση εκτίμηση της Scope για την ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 1,4% από το 2026 έως το 2029, υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική κρίση έως το 2029 και ότι δεν θα υπάρξει ύφεση σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. ..
    Ο δείκτης”χρέους”της Ελλάδος,ρυθμίζεται τελείως ”επικοινωνιακά”,(από γελοία πρωθυπουργάκια μέσω ξένων ευρωπαικών εντολών),προβάλεται εντελώς συστημικά,(από ξεπουλημένα δελτία πολιτικών κομμάτων)και ανακοινώνεται παντελώς εκβιαστικά (από άχρηστους και ψεύτες πολιτικάντηδες της κακιάς ώρας) αναλόγως με την κάθε πολιτική κατάσταση και περίσταση..
    ..
    Είναι σαν τα επιτόκια των τραπεζών,όπου είναι καθαρά στο χέρι των διευθηντών τους να κάνουν και ν ανακοινώσουν ότι θέλουν για να πνίξουν να ριμάξουν ή να στριμώξουν όποια χώρα δεν κάνει ”καλό επικοινωνιακό” παιχνίδι μαζί τους…
    Η όποια χώρα,έχει τους πιό ηλίθιους και άχρηστους σκατόβλακες,..όπου παρακαλάνε-στην κυριολεξεία-να κάνουν επικοινωνιακό και όχι μόνο-παιχνίδι μαζί τους!..
    (Η ελλαδάρα,ανήκει στην 2η περίπτωση!)..
    ..
    Και βέβαια λέει μαλακίες το άρθρο,όπως και τόσα και τόσα άλλα σάιτ και όχι μόνο-οικονομικών που εξαρτώνται αποκλειστικά και μόνο από την οικονομική ”καθοδήγηση”και πληροφόρηση του κάθε ευρωξεφτίλα μειοδότη του κράτους και του έθνους του..
    ..
    Για ποιό δημόσιο χρέος μας λένε όλοι αυτοί οι ”κύριοι”;
    Αυτό των 400 δις που ήταν πρίν το 2000;;..
    Είναι δυνατόν ποτέ,να υπάρχει τέτοιο χρέος στην Ελλάδα μ’ε αυτό το ποσό σήμερα από το 2000;;;
    Οχι βέβαια..Αν πραγματικά υπάρχει ή υπήρχει τέτοιο χρέος,σήμερα η Ελλάδα χρωστάει πιό πολλά κι απο την Αμερική!..
    ..Απαντες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει για καμία χώρα σαν την ελλάδα,περίπτωση να πληρωθεί τέτοιο χρέος,όχι μόνο για την Ελλάδα..
    Η


    ..

    • Η τελευταία μπουρδολογία με τις ανακοινώσεις τους για τα αεπ και την ”σταθερή”και συνεχώς ανακάμψουσα ελληνική οικονομία,είναι κι αυτές φυσικά μούφες και για να τους τις φτύνεις στα μούτρα μαζί με τις ”επενδυσάρες”τους ”εξικονομώ”,”αποταμιεύω”,”αναδασώνω ανεμογεννήτριες” κλπ..
      Οι άνθρωποι είναι εγκληματίες κ εντελώς για τα πανυγήρια..

  2. Ήθελα να ήξερα αν έχετε και ποιον έχετε ως οικονομικό αναλυτή, έτσι ώστε να ελέγχει και να κρίνει αναλόγως όσα δημοσιεύετε.

    Αναφέρετε : “Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθεί στο 150,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029, από το υψηλό του 207% το 2020” και κανείς σας (διότι είσαστε παντελώς άσχετοι από οικονομικά και γι αυτό επικίνδυνοι) πως αυτό θα επιτευχθεί ΑΝ και ΕΦΟΣΟΝ ανέβει κατακόρυφα το ΑΕΠ της χώρας.

    Όμως, πουλώντας καφέδες σε καφετέριες με μπαρίστες (βλέπε καφετζήδες) και σε ξαπλώστρες του στυλ “do you like mademoiselle the greece” δεν πρόκειται να συμβεί ούτε το 2529 μετά Χριστόν.

    Άρα, η κριτική σας ΑΣΧΕΤΟΙ θα έπρεπε να εδράζεται στις ηλιθιότητες που ταΐζουν οι … οίκοι, τον κοσμάκη που ψωμολυσάει στο ellada, για τα περί ανόδου το ΑΕΠ κι όχι στις στατιστικές βλακείες αθλίων οίκων και μάγιστρων του ΔΝΤ.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This