«Βεργίνα»: Δικαίωση από την Ολλανδία

Η απόφαση από το δικαστήριο του Αμστερνταμ ανοίγει τον δρόμο για αποζημιώσεις 160.000.000 ευρώ από τη Heineken N.V.

Must Read

Τον δρόμο για διεκδίκηση αποζημίωσης άνω των 160.000.000 ευρώ από τη Heineken, λόγω αντιανταγωνιστικών πρακτικών της ελληνικής θυγατρικής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, άνοιξε για τη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης (Βεργίνα) το διοικητικό δικαστήριο του Αμστερνταμ. Το Πρωτοδικείο του Αμστερνταμ έκρινε ότι η Heineken αποτελεί μέρος της ίδιας οικονομικής οντότητας (single economic unit) με την ελληνική θυγατρική της, στην οποία ασκεί αποφασιστική επιρροή, και ως τέτοια είναι «αλληλεγγύως και εις ολόκληρον» υπεύθυνη για την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε με την 590/2014 απόφαση της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια ενδιάμεση απόφαση, καθώς το προσεχές διάστημα το ολλανδικό δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει για το συνολικό ποσό που θα λάβει η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης από τη Heineken.

Οπως επισημαίνει η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης, η αγωγή που κατέθεσε το 2017 ξεπέρασε όλα τα δικονομικά κωλύματα που προέβαλε η Heineken, ανοίγοντας τον δρόμο για τον υπολογισμό του ύψους της αποζημίωσης την οποία θα πρέπει να καταβάλουν από κοινού η Heineken και η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με τη Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης να διεκδικεί αποζημιώσεις άνω των 160.000.000 ευρώ.

Η αγωγή αποτελεί συνέχεια της απόφασης που εξέδωσε η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2015, η οποία επέβαλε στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της, ύψους 31,4 εκατ. ευρώ, για πρακτικές κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Σύμφωνα με την ελληνική εταιρία, η παρούσα απόφαση αποτελεί ορόσημο τόσο για τον κλάδο της ζυθοποιίας όσο και ευρύτερα, καθώς θέτει ένα παγκόσμιο δεδικασμένο για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων απευθείας από μητρική εταιρία για δραστηριότητα θυγατρικής.

«Νιώθουμε απόλυτα δικαιωμένοι από τη χθεσινή απόφαση. Είναι μια νίκη για όλες τις ανεξάρτητες ζυθοποιίες της Ευρώπης που έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με τις καταχρήσεις και την παραβατικότητα των πολυεθνικών κολοσσών. Η απόφαση επιβεβαιώνει όσα υποστηρίζαμε για την αλληλέγγυα ευθύνη της Heineken και της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Ελλάδα» σχολίασε ο Δημήτρης Κρις, διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και μέλος του Δ.Σ. της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας της ΖΜΘ Νικόλαος Μπήλιος μίλησε για «μια ιστορική στιγμή για την ελληνική ζυθοποιία, καθώς αλλάζει τα δεδομένα του κλάδου και ενδυναμώνει έμπρακτα τις ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες διεθνώς που προσπαθούν να ανταγωνιστούν σε μια αγορά που κυριαρχείται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, κύκλοι της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας σημείωσαν ότι η απόφαση είναι καθαρά τεχνική και διαδικαστική και δεν έχει γίνει κάποια ακρόαση πάνω στην ουσία της υπόθεσης. Πρόσθεσαν ότι η εταιρία θα εξετάσει το τελικό κείμενο και θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματά της.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This