Ένας μήνας έμεινε για την παράδοση του μετρό της Θεσσαλονίκης στο επιβατικό κοινό, τα ερωτήματα όμως για την ασφάλεια των πολιτών παραμένουν αναπάντητα. Σε μια νέα προσπάθεια να διασκεδάσει τους φόβους, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Νίκος Ταχιάος διαβεβαίωσε για την ασφάλεια του μετρό, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα μετρό χωρίς οδηγό.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, «την ασφαλή λειτουργία του εγγυάται η TUV Rheinland, η οποία κάνει την πιστοποίηση της κατασκευής του και της εταιρίας λειτουργίας. Επίσης, το εγγυάται και η εταιρία λειτουργίας, η ΤΗΕΜΑ, της οποίας ο κορμός είναι η γαλλική EGIS και η ιταλική ATM. Η ATM είναι η εταιρία του μετρό του Μιλάνου, η οποία λειτουργεί παρόμοιο μετρό στην ιταλική πόλη, ενώ για πρώτη φορά το λειτούργησε το 2000 στην Κοπεγχάγη».
Ο κ. Ταχιάος τόνισε ότι από την 1η Νοεμβρίου αρχίζουν οι δοκιμές προσομοίωσης του μετρό Θεσσαλονίκης, αναφέροντας ότι την προηγούμενη εβδομάδα έκανε μία διαδρομή στο σύνολο της γραμμής «και την ίδια ώρα εκινούντο 9 συρμοί μέσα στη γραμμή, δηλαδή ήταν μία προσομοίωση της κανονικής λειτουργίας του μετρό». Σημείωσε επίσης ότι σε πρώτη φάση η χρονοαπόσταση μεταξύ των συρμών θα είναι της τάξεως των 3,5 λεπτών, όπως σημείωσε, ενώ στην πορεία θα πυκνώσουν και θα φτάσουν μέχρι 1,5 λεπτό.
Οι απαντήσεις της κυβέρνησης πάντως εξακολουθούν να είναι αόριστες, τη στιγμή που υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες για την ασφάλεια του έργου. Όπως αυτή που έκανε πριν από λίγες ημέρες στη «δημοκρατία» ο καθηγητής, Γιάννης Α. Μυλόπουλος, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και πρώην πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., με αφορμή την καθυστερημένη υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση της λειτουργίας του μετρό στην ιταλογαλλική εταιρία THEMA.
Ο καθηγητής διερωτάται πώς είναι δυνατόν, όταν αναθέτεις τη λειτουργία του μετρό 13 μήνες πριν από την παράδοσή του, να περιμένεις να παραδώσεις ασφαλές έργο, τη στιγμή που η ολοκλήρωση των δοκιμαστικών δρομολογίων, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς ασφαλείας, χρειάζεται 18 μήνες επίπονων δοκιμών.
Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί υποστηρίζουν ότι το αυτόματο, χωρίς μηχανοδηγό, μετρό της Θεσσαλονίκης παραδίδεται στις 30 Νοεμβρίου ημιτελές. Χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί, δηλαδή, τα δοκιμαστικά δρομολόγια και, συνεπώς, χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας που επιβάλλουν οι διεθνείς κανονισμοί.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Και μισοτελειωμένο και… επικίνδυνο!
- Με απευθείας ανάθεση ακόμη και το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης!
- Ατύχημα και στο Μετρό Θεσσαλονίκης! «Κόλλησαν» δύο τρένα – Ταχιάος: «Υπήρξε βλάβη»