Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση. Σε αυτό περιλαμβάνεται το νέο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ενώ κατατίθεται συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 2024 για την χρηματοδότηση υποδομών και έργων σε εξέλιξη κατά 400 εκατ. ευρώ.
Το ν/σ περιλαμβάνει διατάξεις για:
- παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ενίσχυση της καινοτομίας και ενδυνάμωση των νεοφυών επιχειρήσεων,
- επέκταση των φορολογικών κινήτρων για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και την θέσπιση νέων ορίων δαπανών που εκπίπτουν για την ανάπτυξη και την καινοτομία των επιχειρήσεων και των επενδυτών,
- εκσυγχρονισμό του διοικητικού μοντέλου που διέπει την ΑΑΔΕ με στόχο να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματικό,
- θέσπιση αφορολόγητου για ποσά έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα και απαλλαγή -στο σύνολο τους- από ασφαλιστικές εισφορές,
- ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Μειώσεις φόρων
- Μείωση κατά μια 1 επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών.
- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι καθώς και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι».
- Απαλλαγή φόρου εισοδήματος για 3 έτη σε ακίνητα που θα ενοικιαστούν και δηλώνονταν προηγουμένως ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση.
- Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων (15%) των συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει.
- Διπλάσια μείωση ΕΝΦΙΑ από το 2025 (από 10% σε 20%) για κατοικίες φυσικών προσώπων, φορολογητέας αξίας έως 500.000 ευρώ, που είναι ασφαλισμένες για φυσικές καταστροφές.
- Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα.
- Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων για νέους γονείς. Εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία:α) για επίδομα έως 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο που καταβάλλεται μέσα σε 12 μήνες από τον τοκετό, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο,β) για παροχή έως 5.000 ευρώ ετησίως που χορηγούν οι εργοδότες για την κάλυψη δαπάνης βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.
- Φορολόγηση αμοιβής για εφημερίες ιατρών με συντελεστή 22%.
- Παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων που αφορούν στην «μικρή» επιχειρηματικότητα
- Μειώσεις φόρων χαρτοσήμου σε μια σειρά από συναλλαγές
Δείτε επίσης:
- ΑΑΔΕ: «Καμπάνες» σε τράπεζες, ιδιωτικά σχολεία και νοσοκομεία
- Γιώργος Μουτσογιάννης (ΟΕΕΘ): Το τεκμαρτό εισόδημα εξαθλιώνει επιχειρήσεις και επαγγελματίες