Λίφτινγκ στο αναχρονιστικό πλαίσιο των τεκμηρίων διαβίωσης σχεδιάζει η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να προετοιμάζει το σχέδιο για τη μείωσή τους. Υπενθυμίζεται πως εδώ και μερικούς μήνες έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να «κωδικοποιήσει» το πλαίσιο και να επεξεργαστεί προτάσεις που θα οδηγούν σε μια πραγματική μεταρρύθμιση, απαλλαγμένη από αδικίες και στρεβλώσεις. Στόχος είναι να υπάρξουν σημαντικές ελαφρύνσεις, με την κυβέρνηση να έχει εξαγγείλει προεκλογικά τη μεσοσταθμική τους μείωση κατά 30% έως το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2027.
Είναι ενδεικτικό ότι το 2023 φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια 1,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι για επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα 5,2 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 1,34 δισ. ευρώ αφορούν μισθωτούς, τα 1,15 δισ. ευρώ συνταξιούχους, τα 877,6 εκατ. ευρώ ελεύθερους επαγγελματίες και τα 278,8 εκατ. ευρώ αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι είναι να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης για κατοικίες, Ι.Χ. αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξωπραγματικά και τα κριτήρια έχουν παραμείνει σταθερά, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που έχουν βιώσει η χώρα και οι φορολογούμενοι.
Μάλιστα, εκτιμάται ότι θα τροποποιηθούν και οι διατάξεις για τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης.
Επίσης, στο τραπέζι βρίσκονται οι διατάξεις για όσους φορολογουμένους διαθέτουν σήμερα, βάσει των φορολογικών διατάξεων, μια σειρά από δυνατότητες για να δικαιολογήσουν τυχόν επιπλέον εισοδήματα που απέκτησαν και να αποφύγουν την «παγίδα» των τεκμηρίων. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μάλιστα, έχει «αποκαλυφθεί» μια μεγάλη στρέβλωση της νομοθεσίας, καθώς δεν υπάρχει πλαίσιο για όσους έχουν αποκομίσει κέρδη από κρυπτονομίσματα, για τα οποία δεν υφίσταται έως και σήμερα κανένας τρόπος φορολόγησής τους, δηλαδή να συνυπολογιστούν ως εισόδημα στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως τον Ιανουάριο του 2025 και θα γίνουν βάσει πορίσματος που επεξεργάζεται η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, με το νέο χρονοδιάγραμμα που καταρτίζει το οικονομικό επιτελείο να αναφέρει πως οι όποιες τροποποιήσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2026.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα: