Την ένταξη στο ΕΣΠΑ του προγράμματος «απόκτησης επαγγελματικής/εργασιακής εμπειρίας για ανέργους ηλικίας 30 ετών και άνω (30+) με έμφαση σε ομάδες με αποχή από την αγορά εργασίας και ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ανεργία», συνολικής δημόσιας δαπάνης 220.000.000 ευρώ, περιλαμβάνει απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση.
Η δράση αφορά την τοποθέτηση ανέργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που ασκούν οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα για την απόκτηση επαγγελματικής/εργασιακής εμπειρίας. Ωφελούμενοι της δράσης είναι άνεργοι, ηλικίας 30 ετών και άνω, εγγεγραμμένοι στο ψηφιακό μητρώο της ΔΥΠΑ, με έμφαση σε μακροχρόνια άνεργους/ες (τουλάχιστον 24 μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας), άνεργες γυναίκες, άνεργους/ες που πλήττονται ή κινδυνεύουν από τη φτώχεια (δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος) και άνεργους/ες μέσης ηλικίας (45-64 ετών). Η διάρκεια της δράσης είναι 6 μήνες.
Στους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ ημερήσια αποζημίωση ύψους 32 ευρώ, για 6 ώρες ημερησίως και το ανώτερο για 22 ημέρες τον μήνα. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, για τον χρόνο συμμετοχής τους σε αυτό, υπάγονται στην ασφάλιση του κλάδου ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική κάλυψη) του e-ΕΦΚΑ και ασφαλίζονται για επαγγελματικό κίνδυνο. Στους παρόχους θέσεων απόκτησης επαγγελματικής/εργασιακής εμπειρίας (επιχειρήσεις) δεν καταβάλλεται αποζημίωση. Η δράση θα παραμείνει ανοιχτή ως προς την υποβολή των αιτήσεων μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού.
Με έτερη απόφαση του κ. Παπαθανάση εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η επιχορήγηση της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης που θα αφορούν δεξιότητες υψηλής ζήτησης στην Ελλάδα σε κλάδους αιχμής, συνολικής δημόσιας δαπάνης 103.744.000 ευρώ.
Οι δυνητικά ωφελούμενοι εκτιμάται ότι θα ανέρχονται στους 38.500 και οι ώρες κατάρτισης έως τις 250. Τα προγράμματα κατάρτισης δύναται να υλοποιούνται τόσο με τη μέθοδο της διά ζώσης εκπαίδευσης όσο και εξ αποστάσεως (σύγχρονη και ασύγχρονη τηλεκατάρτιση) και να περιλαμβάνουν θεωρητική κατάρτιση και όπου προβλέπεται πρακτική άσκηση. Στο πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης προβλέπεται αμοιβή καταρτιζόμενου (εκπαιδευτικό επίδομα μέσω voucher), καθώς και κόστος παρόχων κατάρτισης και πιστοποίησης, τα οποία θα εξειδικευτούν κατά τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης. Το έργο εντάσσεται στον άξονα «Ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων της εκπαίδευσης και εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» του πυλώνα «Απασχόληση, Δεξιότητες, Κοινωνική Συνοχή» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Υπουργείο ευθύνης και φορέας χρηματοδότησης είναι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και φορέας υλοποίησης η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία