Δημοσιονομικές αντοχές το 2026 προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα, δηλαδή το έτος πριν στηθούν νέες κάλπες στη χώρα, προδίδοντας το σχέδιο της Ν.Δ. να εφαρμόζει μέτρα με το… σταγονόμετρο και να τα δώσει όλα προεκλογικά.
Στη φθινοπωρινή της έκθεση για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως φέτος η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,1%, το 2025 στο 2,3% και το 2026 στο 2,2%. Ωστόσο, προβλέπει πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει κατά πολύ τον στόχο και από το 2,1% που έχει προβλέψει η κυβέρνηση θα εκτοξευτεί στο 2,9%.
Ως βασικές αιτίες για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης η Κομισιόν αναφέρει την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αυξήσουν και το συνολικό επίπεδο επενδύσεων κατά 9%, με δεδομένες τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης και τη συνεχιζόμενη αύξηση των εισοδημάτων. Τονίζει συγκεκριμένα ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει να αυξάνεται υποστηριζόμενη από τη σταθερή αύξηση του πραγματικού εισοδήματος.
Παράλληλα, η Επιτροπή βλέπει ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή, με το δημοσιονομικό έλλειμμα πρακτικά να μηδενίζεται το 2025 (προβλέπεται να μειωθεί στο 0,1% του ΑΕΠ) και να καταγράφεται πλεόνασμα 0,2% το 2026. Μάλιστα, η Επιτροπή σημειώνει ότι η Ελλάδα στο τέλος του 2026 θα έχει πετύχει μείωση λόγω του χρέους ως προς το ΑΕΠ κατά 67% του ΑΕΠ, που είναι με διαφορά η μεγαλύτερη στην Ε.Ε.
Η ανεργία
Σε φάση αποκλιμάκωσης έχει εισέλθει ο πληθωρισμός στη χώρα μας, καθώς αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από 2% το 2026, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται στο 3% το 2024 και αναμένεται να μετριαστεί σταδιακά στο 2,4% το 2025 και στο 1,9% το 2026. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη το 2024 θα διαμορφωθεί στο 2,4% και θα μετριαστεί στο 2,1% το 2025 και στο 1,9% το 2026.
Η έκθεση της Ε.Ε. σημειώνει πως η ανεργία στη χώρα μας έπεσε στο 9,5% τον Αύγουστο, αν και παραμένει σε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ε.Ε., ωστόσο αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική της πορεία αλλά πιο αργά από ό,τι στο παρελθόν. Οι πραγματικοί μισθοί ανά εργαζόμενο αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,1% κατά μέσο όρο ετησίως στον προβλεπόμενο ορίζοντα, υποστηρίζεται επίσης από τη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι δημοσιονομικές προοπτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε κινδύνους. Οι αρνητικοί κίνδυνοι προέρχονται από εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, με κυριότερο τις δικαστικές υποθέσεις κατά της Εταιρείας Δημόσιας Περιουσίας (ΕΤΑΔ). Από την άλλη πλευρά, οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογική συμμόρφωση μέσω της ψηφιοποίησης ενδέχεται να αποφέρουν υψηλότερα έσοδα το 2025.
Απάντηση υπουργείου
Σε ανακοίνωσή του μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημειώνει πως η Επιτροπή προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταγράψει μία από τις καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα επόμενα τρία χρόνια, ιδιαίτερα σε όρους πρωτογενούς πλεονάσματος, όπου για το 2024 η χώρα μας αναμένεται να καταγράψει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη (2,9% του ΑΕΠ), μετά τις Ιρλανδία (5,1%), Κύπρο (4,7%) και πάνω από την Πορτογαλία (2,6%).
Οπως σημειώνει, το θετικό αυτό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, που κατά κύριο λόγο οφείλεται στην υψηλή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στη σημαντική μείωση της φοροδιαφυγής, έδωσε τη δυνατότητα:
α) να χρηματοδοτηθούν φέτος, μέσω συμπληρωματικών προϋπολογισμών, σημαντικές αυξήσεις δημοσίων επενδύσεων προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης, του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής,
β) να δοθεί, όπως έχει ανακοινωθεί, στο τέλος του έτους έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, και
γ) να μειωθεί γρηγορότερα το δημόσιο χρέος, το οποίο, παρά τη μεγάλη μείωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και του οποίου η περαιτέρω αποκλιμάκωση αποτελεί επιταχυντή ανάπτυξης και εγγύηση ανθεκτικότητας για την ελληνική οικονομία.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία