Ένα από τα προϊόντα που δημιούργησαν «πονοκέφαλο» στους καταναλωτές τους τελευταίους μήνες υπήρξε το ελαιόλαδο και όχι αδίκως, αφού η τιμή του εκτοξεύθηκε σε πρωτοφανή επίπεδα. Λίγο πριν από τη συγκομιδή της ελιάς, σε πολλές περιοχές της χώρας οι προβλέψεις για τη φετινή σοδειά και την τελική λιανική τιμή του ελαιόλαδου είναι αντικρουόμενες.
Ο ελαιοπαραγωγός Μύρων Χιλετζάκης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, έκανε λόγο για τις τιμές και τη φετινή παραγωγή. «Τα 7 ευρώ/λίτρο η τιμή του ελαιοτριβείου, συμβαίνει σε πολλά ελαιοτριβεία της χώρας. Το λάδι κυμαίνεται στον παραγωγό από 5 ευρώ έως 7, επομένως το λιοτρίβι έχει την δυνατότητα, νόμιμα και φορολογικά και με απόδειξη ή τιμολόγιο να το κάνει», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:
«Το 2022-23 έβγαλε η χώρα 350.000 τόνους λάδι. Το εκμεταλλεύτηκαν οι έμποροι και είδαμε να αγοράζεται το 80% του λαδιού από 4,5-5,5 ευρώ και μετά από 3-4 μήνες να το βλέπουμε στο σούπερ μάρκετ από 12 ευρώ έως και 17 ευρώ. Καθαρή αισχροκέρδεια».
Η ανομβρία
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, υπήρχε μια πρόβλεψη για την χώρα μας από 230.000 – 250.000 τόνους φέτος.
«Αυτή η πρόβλεψη δεν είναι υλοποιήσιμη ακόμα. Περιμέναμε βροχοπτώσεις αλλά έβρεξε λίγο. Με τα στοιχεία που έχουν ως τώρα δεν μπορεί να υλοποιηθεί η πρόβλεψη γιατί οι ελιές είναι αφυδατωμένες. Τις τιμές του λαδιού δε τις καθορίζει η Ελλάδα, τις καθορίζει πρώτα η Ιταλία και σε δεύτερη μοίρα η Ισπανία», εξήγησε ο κ. Χιλετζάκης και κατέληξε:
«Οι δυο αυτές μεγάλες βιομηχανίες, παίζουν ένα παιχνίδι το τελευταίο 15ήμερο γι΄αυτό βλέπουμε κάτι εξωπραγματικά φαινόμενα στην αγορά. Πριν από 10 μέρες το λάδι ήταν 7,80 και τώρα είναι 5,80. Τα ευρωπαϊκά αποθέματα είναι μηδενικά. Τα φρέσκα λάδια δεν έχουν βγει. Φταίει η ξηρασία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Με 10 κιλά ελιές βγάζουμε ένα κιλό λάδι. Αν είχε βρέξει, τότε θα χρειαζόμασταν 4 κιλά ελιές για ένα κιλό λάδι».