Σε αύξηση, έως και διπλασιασμό της έκπτωσης φόρου που δίδεται σε όσους φορολογουμένους πληρώνουν με κάρτες αντί μετρητών, για 20 κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς έχει παρατηρηθεί πως το μέτρο έχει αρχίσει να αποτυγχάνει. Παράλληλα εξετάζεται και η διεύρυνση των επαγγελμάτων, οι αποδείξεις των οποίων θα παρέχουν μείωση του φόρου εισοδήματος για τους φορολογουμένους.
Εδώ και καιρό στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρακολουθούν σε μηνιαία βάση τα στοιχεία για την πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών και κυρίως στους «επικίνδυνους» κλάδους της οικονομίας, αναφορικά με τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Παρά την εκτόξευση στις συναλλαγές, που έχει καταγραφεί τον τελευταίο χρόνο, διαπιστώνεται πως το υφιστάμενο σύστημα με τη φοροέκπτωση στις αποδείξεις έχει αρχίσει να μη λειτουργεί.
Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν μια σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Το οκτάμηνο το 2023 είχαν διαμορφωθεί στα 23,8 δισ. ευρώ και το φετινό αντίστοιχο διάστημα έχουν αυξηθεί κατά 11,3%, στα 45,4 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι πως για το σύνολο του 2024 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές θα πλησιάσουν τα 68 δισ. ευρώ, έναντι των 61,1 δισ. για ολόκληρο το 2023.
Τα σενάρια
Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω ρύθμιση θα βρίσκεται σε ισχύ έως και το 2025. Ετσι, ήδη το οικονομικό επιτελείο ανασχεδιάζει το μέτρο, προκειμένου να δοθούν έξτρα κίνητρα στους καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις, χωρίς να μπαίνουν στο δίλημμα των επαγγελματιών για συναλλαγή με ή χωρίς ΦΠΑ.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μάλιστα, πριν από το τέλος του χρόνου, ειδική επιτροπή αναμένεται να καταθέσει τις οριστικές προτάσεις προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Ενα από τα σενάρια που εξετάζονται αυτή την ώρα είναι ακόμα και ο διπλασιασμός των κινήτρων με επιπλέον ενίσχυση της έκπτωσης. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για αύξηση της φοροέκπτωσης, που θα φτάνει ενδεχομένως έως και στα 4.400 ευρώ (αντί 2.200 ευρώ που φτάνει σήμερα).
20 επαγγέλματα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου
Το 2022 εφαρμόστηκε η ρύθμιση, με βάση την οποία οι αποδείξεις από 20 επαγγέλματα οδηγούν σε έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα. Συγκεκριμένα, αυτά τα επαγγέλματα είναι:
- Κτηνιατρικές υπηρεσίες
- Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης
- Εργασίες ηλεκτρολόγου
- Εργασίες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων
- Εργασίες ξυλουργού
- Εργασίες τοποθεσίας στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ.
- Εργασίες σκυροδέματος
- Υπηρεσίες ταξί
- Κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς
- Υπηρεσίες κηδειών
- Υπηρεσίες μασάζ
- Υπηρεσίες φυσικής ευεξίας
- Υπηρεσίες καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες
- Ανάπτυξη φωτογραφιών
- Σχολές χορού
- Γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή
- Διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου
- Προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες)
- Νομικές υπηρεσίες
- Υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
Επίσης, το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως. Σήμερα η έκπτωση φόρου, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, κλιμακώνεται ως εξής:
- Εως 450 ευρώ για ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.
- Εως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.
- Εως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ.
- Εως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ.
- Εως 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ.
Γιατί το μέτρο υπολειτουργεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του
Βασικός λόγος που το μέτρο υπολειτουργεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό έγκειται στο γεγονός ότι το όφελος για τον φορολογούμενο που πληρώνει με μετρητά χωρίς απόδειξη είναι μεγαλύτερο από το όφελος που θα έχει ο συνεπής φορολογούμενος ο οποίος θα πληρώσει με κάρτα, υποχρεώνοντας τον επαγγελματία να εκδώσει απόδειξη.
Αλλωστε, είναι καθημερινά τα παραδείγματα επαγγελματιών που όταν φτάσει η ώρα της πληρωμής προτείνουν δύο διαφορετικές τιμές: η μία με απόδειξη και η άλλη δίχως παραστατικό, με μια έκπτωση στην τελική τιμή. Πρόκειται στην πράξη για τη διαφορά τιμής λόγω επιβολής φόρου εισοδήματος, αλλά και ΦΠΑ. Δεν είναι λίγες οι φορές που στο προτεινόμενο ποσό είναι «μοιρασμένο» το… όφελος από τον ΦΠΑ ανάμεσα σε επαγγελματία και καταναλωτή.
Για παράδειγμα, σε περίπτωση που ένας μισθωτός με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ ζητήσει απόδειξη από ένα κομμωτήριο, το όφελος στο εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι μηδενικό, καθώς ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν πληρώνει ούτως ή άλλως φόρο εισοδήματος.
Για μια επισκευή βλάβης από έναν ηλεκτρολόγο το κόστος ανέρχεται στα 50 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (24%). Αν κοπεί απόδειξη, τότε το τελικό ποσό ανεβαίνει στα 62 ευρώ.
Εφόσον το ετήσιο εισόδημα που δηλώνει στην Εφορία είναι πάνω από το αφορολόγητο όριο και μέχρι 20.000 ευρώ, που δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων, το όφελος που θα αποκομίσει αν αφαιρεθούν από το εισόδημά του τα 18,6 ευρώ θα είναι μόλις 4,1 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, ότι για την εργασία των 50 ευρώ, ζητώντας απόδειξη από τον ηλεκτρολόγο, πληρώνει επιπλέον 12 ευρώ ΦΠΑ και θα λάβει «μπόνους» από την Εφορία το ποσό των 4,1 ευρώ, δηλαδή θα επιβαρυνθεί με 7,9 ευρώ.
Ωστόσο, ακόμα και για φορολογουμένους με υψηλότερα εισοδήματα, που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, δηλαδή με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ ή 40.000 ευρώ, το όφελος από την έκδοση απόδειξης είναι χαμηλότερο από την… αντιπρόταση του εκάστοτε επαγγελματία, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία