Ακόμα μία ευκαιρία σε μεγαλοοφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους δίνει η Εφορία, την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη υπερβαίνουν τα 107 δισ. ευρώ. Όλα αυτά τη στιγμή που η φορολογική Αρχή διατηρεί το δικαίωμα να αρχίσει πλειστηριασμούς και κατασχέσεις σε φορολογουμένους φυσικά πρόσωπα για χρέη στο Δημόσιο πάνω από 500 ευρώ, οι οποίοι για τον οποιονδήποτε λόγο έχασαν στο παρελθόν τις ρυθμίσεις.
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, τα μέλη των επιχειρήσεων που έχουν χάσει κάποια ρύθμιση οφειλής μπορούν να εξοφλήσουν το χρέος με τους ίδιους όρους που θα το έπραττε η ίδια η επιχείρηση μέσω αναβίωσης της ρύθμισης. Μάλιστα, ορίζεται ότι δεν βαρύνονται με τόκους, προσαυξήσεις ή πρόστιμα που γεννούνται ως συνέπεια της απώλειας της ρύθμισης, τα οποία εξακολουθούν να βαρύνουν το νομικό πρόσωπο ή τη νομική οντότητα.
Πρόκειται για πρόσωπα όπως εκτελεστικοί πρόεδροι, διευθυντές, γενικοί διευθυντές, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, καθώς και για άτομα που ασκούν διαχείριση ή διοίκηση νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας και τα οποία ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα για την πληρωμή φόρων όπως φόρος εισοδήματος, παρακρατούμενοι φόροι, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τώρα η νομοθεσία θεωρούσε υπεύθυνα τόσο τα πρόσωπα που είχαν θέση ευθύνης όταν δημιουργήθηκε η οφειλή όσο και αυτά που ήταν υπεύθυνα όταν χάθηκε η ρύθμιση. Συχνά αυτά τα πρόσωπα είναι διαφορετικά. Αυτό οδήγησε σε περιπτώσεις όπου ένας πρώην εκπρόσωπος, χωρίς να γνωρίζει την απώλεια της ρύθμισης, καλούνταν να καλύψει όχι μόνο το χρέος, αλλά και τις προσαυξήσεις.
Πάγια ρύθμιση
Το φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμα ένα «δώρο» στους μεγαλοοφειλέτες, καθώς με σχετική διάταξη καθιστά πιο ελκυστική την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων για χρέη που υπερβαίνουν τα 50.000 ευρώ. Πλέον καταργείται η βεβαίωση από ανεξάρτητο εκτιμητή, από την οποία προκύπτει η οικονομική αδυναμία των οφειλετών να αποπληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές. Επιπλέον, καταργείται η παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας από τους φορολογουμένους με οφειλές που ξεπερνούν το ποσό των 150.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, για την υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση καταργείται η προϋπόθεση που ορίζει ότι «σε περίπτωση που οι συνολικές βασικές οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των 50.000 ευρώ απαιτείται προσκόμιση στοιχείων από τα οποία προκύπτουν η πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία και η δυνατότητα τήρησης των όρων της ρύθμισης», με υπογραφή για τον έλεγχο και την πιστοποίηση αυτών από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Νέο φορολογικό με τα… παλιά μέτρα
- Κτηματολόγιο: Τέλος χρόνου! Σε ποιες περιοχές πρέπει να σπεύσουν όσοι διαθέτουν ακίνητο
- Πανζουρλισμός για το επίδομα θέρμανσης
- Δημοσκόπηση: Συμφωνείτε με την θέση Μητσοτάκη για άνευ όρων στήριξη της Ουκρανίας;