Λίγες μέρες πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου αναμένεται να παρουσιάσει το περίγραμμα ενός σχεδίου παρεμβάσεων για τις τραπεζικές προμήθειες και τα οικιστικά ακίνητα που «λιμνάζουν» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, συνεχίζεται η κόντρα τόσο μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζιτών όσο και μεταξύ οικονομικού επιτελείου – αντιπολίτευσης.
Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως οι διοικήσεις των τραπεζών δεν επιθυμούν πραγματικά τη μείωση των προμηθειών, ενώ το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε χθες δεύτερη τροπολογία για το θέμα, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Μετά τη συνάντηση που είχαν οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη την περασμένη Παρασκευή, «χτίζεται» το πλαίσιο που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο τέλος της εβδομάδας, με επίκεντρο τις προμήθειες των τραπεζών. Σημειώνεται πως κάθε χρόνο τα έσοδα των τραπεζών από τις προμήθειες αγγίζουν τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι μπορεί να πλησιάσουν ακόμα και τα 2 δισ. ευρώ.
Οι πιο «κραχτές» προμήθειες αφορούν:
• Πληρωμή λογαριασμών (ρεύμα, νερό, τηλεφωνία κ.ά.), με τα ποσά των χρεώσεων να φτάνουν τα 0,60 ευρώ ανά πληρωμή.
• Ανανέωση χρεωστικής κάρτας όταν λήγει (5-6 ευρώ).
• Επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής (5-6 ευρώ).
• Μεταφορά χρημάτων από λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης (3-5 ευρώ) για ποσά έως 12.500 ευρώ.
• Ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας (1,8-2 ευρώ).
Επίσης, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι χρεώσεις στα POS, που επιβαρύνουν τους εμπόρους, με τη μέση προμήθεια για τη χρήση τους να κυμαίνεται από 0,45%-2,5% επί του ποσού συναλλαγής, ενώ η χρέωση των τραπεζών συνυπολογίζει και τον ΦΠΑ.
Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει στην εκτέλεση διατραπεζικού εμβάσματος, η οποία συνολικά σήμερα κοστίζει τουλάχιστον 3 ευρώ, επιβαρύνοντας τόσο τον αποστολέα όσο και τον παραλήπτη, εφόσον δεν έχουν ενεργοποιημένο κάποιο συνδρομητικό πρόγραμμα. Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία εφαρμόζεται προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα που διατηρούν οι τράπεζες και οι servicers στα χαρτοφυλάκιά τους, με τα περισσότερα να προέρχονται από «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς.
∆εδομένου ότι πολλά από αυτά τα ακίνητα έχουν εκκρεμότητες και δεν μπορούν να μεταβιβαστούν, συζητείται ως λύση να θεσπιστεί διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα να μεταβιβάζονται «ως έχουν».
Έτσι, θα είναι χαμηλότερες οι τιμές πώλησης, αλλά οι πωλητές θα απαλλαγούν από γραφειοκρατικές, χρονοβόρες διατυπώσεις και οι νέοι ιδιοκτήτες θα αναλάβουν την υποχρέωση να τακτοποιήσουν όποιες εκκρεμότητες.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα πιέσει τις τράπεζες να «απαλλαγούν» από αυτά τα ακίνητα και να τα διαθέσουν στην αγορά, δίνοντας μικρή ανάσα στην τεράστια στεγαστική κρίση με τις πανάκριβες τιμές αγοράς και τα εξωπραγματικά ενοίκια. Υπολογίζεται ότι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των servicers βρίσκονται περίπου 20.000 οικιστικά ακίνητα – τα μισά από αυτά στην Αττική.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Ο Κυριάκος τώρα θυμήθηκε τα υπερκέρδη των τραπεζών
- Ερχεται το παρατηρητήριο επιτοκίων και χρεώσεων!
- Συντάξεις Ιανουαρίου: Ο «χάρτης» πληρωμών για μισθωτούς και μη μισθωτούς